Pilar González i Duarte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPilar González i Duarte

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1945 Modifica el valor a Wikidata (78/79 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Universitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessora d'universitat, química Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
GermansRoser Gonzàlez i Duarte Modifica el valor a Wikidata
Premis

Pilar González i Duarte (Barcelona, 1945) és una química catalana, membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

D'adolescent formà part del moviment escolta. Més endavant va estudiar ciències químiques a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar el 1967 amb un Premi Extraordinari de Llicenciatura. Va fer un màster en Química a la Universitat de Michigan i es va doctorar a la UAB amb Enric Casassas i Simó, on també obtindria un premi extraordinari de Doctorat. El 1990 va esdevenir catedràtica de la mateixa Universitat, on ha tingut diversos càrrecs de responsabilitat. Va centrar les seves recerques inicials en els compostos tiolats metàl·lics, utilitzant mercaptoamines alifàtiques, amb resultats que han sigut d'interés per processos industrials d'hidrodessulfuració del petroli i en el camp de la bioinorgànica, camp on també ha efectuat diverses recerques. Ha col·laborat amb l'editorial Pergamon, del Regne Unit i ha exercit la docència. Entre 1995 i 2002 fou presidenta de la Societat Catalana de Química, des d'on va promoure una nova versió actualitzada de la Taula periòdica dels elements en català. L'any 2000 va comissariar una exposició itinerant inaugurada al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb el títol «Tot és química».[1][2] Des de l'any 2004 és membre de l'Institut d'Estudis Catalans.[3]

Referències[modifica]

  1. Alegret, Salvador. IEC. Membres emèrits: Secció de Ciències i Tecnologia: Pilar González Duarte, 2017 [Consulta: 20 juny 2016]. 
  2. Alegret i Sanromà, Salvador. «Pilar González i Duarte». A: Institut d'Estudis Catalans Memòria: curs 2003-2004, 2005, pàgs. 101-103 [Consulta: 7 desembre 2023]. 
  3. Casado, Marga. «Pilar González: la química inorgànica». Pioneres del coneixement. Les dones de l'IEC. IEC. [Consulta: 7 desembre 2023].