Pilar de 6 aixecat per sota

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de construcció castelleraPilar de 6 aixecat per sota
Pilar de 6 aixecat per sota dels Falcons de Vilafranca descarregat en la Festa Major de Vilafranca del Penedès del 2008.
Altres nomsPilar de 6 per sota
NomenclaturaPde6ps, Pde6s, Pd6ps, Pd6s, P/6ps, P/6s, P6ps, P6s
Estructura simplePilar
PisosSis
TècnicaAixecat per sota
CategoriaGamma alta de vuit
Núm. colles0 d, 1 c, 3 i (castelleres)
1 d (falconeres)
Primer carregat24 de juny del 1982 (Colla Vella dels Xiquets de Valls)
Primer descarregatDesconegut

El pilar de 6 aixecat per sota és un castell de 6 pisos d'alçada i un casteller per pis que es realitza amb la tècnica d'aixecar-lo i baixar-lo per sota. En l'entorn casteller es tracta d'una construcció que, al contrari del pilar de 6, és gairebé insòlita.

Història[modifica]

Aquesta modalitat del pilar de 6 només l'han dut a terme satisfactòriament la colla falconera dels Falcons de Vilafranca però, com que es troben dins d'una tècnica diferent a la castellera, l'exclusivitat d'aquest castell fins a l'actualitat pertany a la Colla Vella dels Xiquets de Valls que l'ha carregat en cinc ocasions. La primera va ser el 24 de juny del 1982 a casa seva per la diada de Sant Joan. Aquell mateix any van carregar-lo el 15 d'agost i el 30 d'agost a la Bisbal del Penedès i a la diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès. L'any 1984 el van carregar a Vila-rodona i l'any següent a la diada de la sortida de Completes de la nit de Sant Joan (és a dir el 23 de juny del 1985) es veié carregat en la que és l'última vegada fins ara per part d'una colla castellera.

Abans de carregar-lo per primera vegada, la colla vallenca n'havia fet com a mínim quatre intents sense èxit, els anys 1963, 1981 i el mateix 1982. Tres colles més han fet intents no reeixits d'aquest castell. Els ja desapareguts Castellers de Vilanova - Colla de Mar el varen intentar l'any 1981. Més recentment, l'any 2002 per part dels Nyerros de la Plana. Els últims intents d'aquest castell fins a 2012 varen ser el 17 de novembre del 2007, quan els Castellers de Mallorca van fer-ne dos intents, sense èxit, en la Vigília de la XXVIII diada dels Minyons de Terrassa.[1]

Tècnica[modifica]

Aquest pilar s'aixeca a pols des de la base del castell pels membres de la pinya tal com s'indica en el nom d'aquesta variant, el problema el trobem en l'execució de baixada. Actualment el pilar de 6 aixecat per sota es troba en un procés de debat quant a la seva realització final, per un costat és defensa de fer aquest aixecat i baixat per sota, per l'altre, aixecat per sota i baixat com un pilar normal. Podem plasmar alguns exemples de la construcció del pilar. Els Falcons de Vilafranca efectuen el castell fent l'aixecada i la baixada des de la pinya, no hem d'oblidar però, que no segueixen un patró casteller. També tenim el referent del pilar de 5 aixecat per sota que s'executa d'ambdues formes i essent vàlides aquestes, probablement per la senzillesa i la concurrència de l'estructura. En darrer lloc, el Concurs de Castells de Tarragona estableix que s'ha d'aixecar per sota i baixar-lo com un pilar normal.

No obstant això i obviant aquesta polèmica, es pot afirmar que aquest castell és d'alta dificultat degut a la seva fragilitat en el transcurs de l'aixecada i entenent que l'estructura del tronc ha de ser més lleugera que el seu homònim estàndard. Enguany aquest castell no té un valor numèric atès que no és comprès dins de la taula de puntuacions dels castells.

Referències[modifica]

  1. «Terrassa. Vigília 28a Diada dels Minyons». Webcasteller, 17-11-2007. [Consulta: 22 juny 2013].[Enllaç no actiu]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pilar de 6 aixecat per sota