Pilar de Borbó i Borbó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pilar de Borbó

Pilar de Borbó i Borbó, infanta d'Espanya i duquessa de Badajoz (Canes 1936). Infanta d'Espanya amb el tractament d'altesa reial i amb el títol de duquessa de Badajoz és germana del rei Joan Carles I d'Espanya.

Nascuda a Canes, l'any 1936, essent filla del comte de Barcelona, l'infant Joan d'Espanya i de la princesa Maria de la Mercè de Borbó-Dues Sicílies. La nounat, primera filla del matrimoni dels comtes de Barcelona, era néta del rei Alfons XIII d'Espanya i de la princesa Victòria Eugènia de Battenberg per via paterna, mentre que per via materna ho era del príncep Carles de Borbó-Dues Sicílies i de la princesa Lluïsa d'Orleans.

Després de nombrosos plans de casament entre els quals destacà el del rei Balduí I de Bèlgica, es casà l'any 1967 a la ciutat portuguesa de Lisboa amb l'aristòcrata espanyol Luís Gómez-Acebo que exercia el títol de vescomte de la Torre i que alhora era cosí de l'esposa del rei Simeó II de Bulgària. La parella tingué sis fills:

  • Sa Excel·lència Simoneta Gómez-Acebo de Borbón, nascuda a Madrid el 1968 i casada l'any 1991 amb José Miguel Fernández y Sastrón a Palma de Mallorca. Divorci.
  • Sa Excel·lència Juan Gómez-Acebo de Borbón, nascut a Madrid el 1969. Vescomte de la Torre. És casat des de l'any 2014 amn Winston Holmes Carney.
  • Sa Excel·lència Bruno Gómez-Acebo de Borbón, nascut a Madrid el 1971. És casat des de l'any 2004 amn Bàrbara Cano y de la Plaza.
  • Sa Excel·lència Beltrán Gómez-Acebo de Borbón, nascut a Madrid el 1973. És casat des de l'any 2004 amb Laura Ponte y Martínez. Divorci.
  • Sa Excel·lència Fernando Gómez-Acebo de Borbón, nascut a Madrid el 1974. És casat des de l'any 2005 amb Mónica Martín y Luque. Divorci.

El fet de contraure matrimoni morganàtic; és a dir, amb una persona no vinculada amb cap família reial, perdé els seus drets successoris a la Corona espanyola. Malgrat tot, com que la renuncia es produí amb anterioritat a l'aprovació de la Constitució espanyola de 1978, la renuncia no tingué valor legal amb la restauració de la monarquia i l'abolició de les antigues lleis que regien la Casa reial.

El vescomte de la Torre morí l'any 1991 després de patir un llarga malaltia. Dona Pilar de Borbó, tal com és coneguda popularment, ha estat membre del Comitè Olímpic Espanyol des de l'any 1992, del Comitè Olímpic Internacional des de l'any 1996 i Presidenta de la Federació Equestre Internacional des de l'any 1994. En una emotiva cerimònia realitzada a Madrid l'any 2006, la infanta renuncià als seus càrrecs vinculats amb el món de l'esport. La princesa Haya de Jordània l'ha substituïda com a presidenta de la Federació Equestre Internacional.

La infanta participà activament amb la Candidatura als Jocs Olímpics de Madrid de l'any 2005 que no reeixí. Fou l'encarregada d'obrir la tanda de discursos oficials a Singapur presentant la candidatura de la capital espanyola que clasurà la seva cunyada, la reina Sofia d'Espanya.

En 2016 el seu nom sortí a la llum com implicada en els papers de Panamà.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Pilar de Borbón mantuvo 40 años una sociedad en Panamá» (en castellà). Papeles de Panamá. El Mundo, 03-04-2016. [Consulta: 4 abril 2016].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pilar de Borbó i Borbó Modifica l'enllaç a Wikidata