Pilot automàtic (nàutica)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Pilot automàtic».

El Pilot automàtic és un equip utilitzat en els vaixells (i també en els avions) per mantenir el curs elegit sense luna constant intervenció humana. També és conegut per diversos altres termes, com ara autopilot (terme pres de les aeronaus i considerat incorrecta per alguns marins) i Autohelm (tècnicament un marca registrada de Raymarine. Els poden dividir en dues categories:

Pilots electrònics[modifica]

Un pilot electrònic aplicat al timó en un vaixell de vela.

Un Pilot automàtic electrònic és controlat per un circuit electrònic funciona d'acord amb un o més sensors d'entrada, que comprenen almenys, una brúixola magnètica i, de vegades, un penell indicador de la direcció del vent o fins i tot un GPS per marcar la posició davant d'un punt de referència escollit. El mòdul d'electrònica calcula la maniobra de direcció requerida i un mecanisme de transmissió (generalment elèctric, encara que pot ser hidràulic en sistemes més grans) fa moure el timó de direcció d'acord amb les desviacions del rumb correcte.

Hi ha diverses possibilitats per a la interfície entre el mecanisme de govern del pilot i el sistema de direcció convencional. En els iots, els tres sistemes més comuns són:

  1. Transmissió directa, en la qual es connecta un actuador al quadrant de direcció del timó, a la part superior de l'eix del timó a l'interior del vaixell. Aquest és el mètode menys intrusiu d'instal·lació.
  2. Muntatge a la roda del timó, en què es munta un motor amb un desmultiplicador sobre roda de timó, i es pot embragar i desembragar mentre està ús, alliberant la roda. Això típicament inclou una transmissió per corretja dentada o un engranatge de connectat a la mateixa roda, i és una opció comuna per a les instal·lacions ja existents en iots amb una roda de timó.
  3. Pilots de canya, que solen ser l'única opció en embarcacions més petites amb un timó de canya. Es componen d'un moltó d'accionament elèctric que es munta entre el timó i un orifici al costat de la cabina. Alguns són totalment autònoms, necessitant només una font d'alimentació, mentre que altres tenen la unitat de control separada de l'actuador. Els primers són molt populars, ja que estan lliures de manteniment i són fàcils d'instal·lar.[1]
Funcionament d'un timó marí pilot

Depenent de la sofisticació de la unitat de control (per exemple, pilot de canya, traçador de mapes incorporat, ....), un pilot automàtic electrònics pot ser programat per mantenir un rumb de brúixola determinat, per mantenir un cert angle amb el vent (perquè els velers no hagin de canviar el reglatge de les veles), per navegar cap a una posició determinada, o amb qualsevol altra funció que raonablement es pugui definir. No obstant això, la quantitat d'energia requerida pels actuadors elèctrics, especialment si estan constantment en acció, per raó de la mar i les condicions climàtiques, és a tenir en consideració. En els creuers de llarga distància a vela, en què no es té cap font externa d'electricitat i, normalment no s'engeguen els motors per a la propulsió, en general es tenen pressupostos d'energia relativament estrictes i no s'utilitza el pilot elèctric durant un període llarg de temps.

Així doncs, atès que els sistemes de pilot automàtic electrònics requereixen electricitat per a funcionar, molts vaixells fan ús de panells d'energia fotovoltaica o d'una petita turbina de vent muntada en el vaixell. Això elimina la contaminació i redueix els costos.[2]

Vaixells d'autodirecció famosos[modifica]

Part dels vaixells més famosos que portaven pilot automàtic:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pilot automàtic

Vegeu també[modifica]