PIMEC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pimec)
Infotaula d'organitzacióPIMEC
Dades
Tipusorganització patronal Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaSefes (1997), S'aplica a: fusió Modifica el valor a Wikidata
Creació1975
RefundacióFusió amb l'Associació Empresarial Independent (AEI, 1994) i amb SEFES (1997)
Activitat
ÀmbitCatalunya Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJosep González i Sala (1997–2021)
Antoni Cañete i Martos (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Part deSMEunited
CONPYMES Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpimec.org Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

PIMEC, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, és la patronal més representativa de les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya.[1] PIMEC representa totes les pimes i autònoms davant de les administracions, la resta d'agents socials i la societat en general, i contribueix activament al seu creixement i a la seva competitivitat.

Participa en més de 400 taules i comissions de treball amb les administracions públiques i altres agents socials més representatius, a més d'opinar de manera regular sobre iniciatives legislatives i polítiques públiques i fer propostes per defensar i representar els interessos de les pimes i autònoms. Aquesta tasca es desenvolupa tant a Catalunya en tots els nivells (local, comarcal i autonòmic), com al conjunt de l'Estat i a Europa.

Història[modifica]

Els orígens de PIMEC es remunten a l'any 1975, quan ens va constituir a les portes de la transició democràtica, com a resposta a les noves situacions generades pels canvis polítics i socials amb un mateix objectiu: defensar els interessos de les pimes catalanes. El 1994 es produeix la fusió amb l'Associació Empresarial Independent (AEI). Al 1997 Pimec-Sefes neix amb la fusió de Pimec i Sefes, que uneixen els seus esforços per crear una Confederació patronal única, forta i representativa.

L'any 2003, Pimec-Sefes va adoptar definitivament el nom de PIMEC sota el mandat de Josep González i Sala, que ostenta el càrrec de president de PIMEC des de l'any 1990.[2] El 2019 s'arriba a un acord de representativitat amb Foment del Treball Nacional. Segons aquest acord, Foment començaria per ocupar un 58% de la representativitat i PIMEC un 42% fins a acostar-se a la paritat de manera progressiva al llarg dels cinc pròxims anys.[3] El 2023 van fitxar Ferran Bel com a representant a Madrid, ja que és el lloc on es decideix el 90% del marc regulatori de les pimes.[4]

Territoris[modifica]

PIMEC és una organització empresarial d'àmbit català. Disposa d'una xarxa d'una vintena de seus, delegacions i oficines repartides per tot Catalunya, i una a Brussel·les. Cadascuna de les seus i delegacions disposa d'una Comissió Executiva com a òrgan de govern que aplega empresaris representatius del territori en qüestió.

PIMEC està afiliada a la patronal espanyola CONPYMES i també de forma directa a l'europea Unió Europea d'Artesania i Petita i Mitjana Empresa (SMEunited), de la qual en foren membres fundadors i n'ocupen una vicepresidència.[5][6]

Referències[modifica]

  1. Europa Press «Autónomos Pimec, la asociación de este colectivo más representativa de Catalunya según el Govern». La Vanguardia, 11-02-2015 [Consulta: 14 setembre 2017].
  2. «PIMEC». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Foment i Pimec arriben a un acord per a la representativitat.». Via Empresa, 12-03-2019.
  4. «Ferran Bel, nomenat representant permanent de la PIMEC a Madrid». [Consulta: 20 octubre 2023].
  5. «Territoris - PIMEC». PIMEC. [Consulta: 27 desembre 2022].
  6. «About SMEunited» (en anglès). SMEunited. [Consulta: 27 desembre 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: PIMEC