Joc del milió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pinball)
Infotaula jocJoc del milió
Tipusjoc arcade Modifica el valor a Wikidata
El joc Terminator 2: Judgment Day (1991), dissenyat per Steve Ritchie.

El joc del milió,[1] o billard electrònic, també conegut per l'anglicisme pinball, és un tipus d'entreteniment on el jugador intenta mantenir unes boles actives per un circuit polsant botons per tal que no caiguin a baix de tot del tauler inclinat. Pot tractar-se d'un joc manual o un videojoc, on llavors la pantalla vertical simula el tauler inclinat de joc. Els botons envien la bola cap a uns obstacles o marcadors que són els que van addicionant punts. Usualment una partida té un nombre limitat de boles consecutives que van afegint puntuacions parcials fins a assolir el resultat final.

Història[modifica]

Els orígens del joc del milió es troben en els billars casolans del segle xviii, on els pals van ser fixats progressivament a la taula i els forats de les cantonades van ampliar-se a nous objectius enmig del tauler. Quan el jugador aconseguia ficar la bola en un determinat forat segons com la colpejava, aconseguia més o menys puntuació segons la dificultat. El joc es va perfeccionant afegint obstacles perquè la bola rebotés o desviés la seva trajectòria inicial.

La popularitat dels taulers de milió va augmentar quan es van tornar automàtiques i es van lligar a la introducció de monedes per a poder jugar-hi, en un nou joc d'aposta, a principi del segle xx. El disseny modern de dos controladors enfrontats a baix del tauler va ser introduït el 1950 i des de llavors es va convertir en la norma del joc.[2] Els pinballs es van anar sofisticant i van aparèixer nombroses varietats temàtiques.

Elements[modifica]

Una màquina del joc de milió compta amb diversos elements fixos, als quals es poden afegir variants per complicar o fer variar la partida. El principal és el tauler, que està lleugerament inclinat per fer que la bola caigui per la força de la gravetat però no gaire de pressa, per tal que pugui anar rebotant contra els obstacles. Quan aquesta arriba a baix, es troba amb dos controls anomenats flippers, que consten de dues barres que permeten impedir que la bola caigui pel forat final. Aquestes barres s'accionen impulsant la bola de nou cap amunt i segons com es toqui (força, lloc de la barra o angle), la bola adopta una trajectòria concreta, de manera que l'habilitat del jugador és el que determina en gran part la puntuació final.

Un tercer element fonamental són els obstacles. Els més populars són les molles, els marcadors electrònics contra els quals la bola rebota, els forats intermedis, els circuits, les barreres que es poden activar des dels flippers i els dibuixos rugosos del fons, que van associats al tema del joc del milió i que es complementen amb llums i sons que s'activen segons els moviments de la bola.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joc del milió
  1. TERMCAT Diccionari de jocs i joguines [Consulta: 6 febrer 2016].
  2. «Bmigaming.com». [Consulta: 6 febrer 2016].