Pinna (gènere)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPinna Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseBivalvia
OrdrePterioida
FamíliaPinnidae
GènerePinna Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
Sinònims
Pinnigena Modifica el valor a Wikidata

Pinna és un gènere de mol·luscs bivalves de la família dels Pínnids, les espècies dels quals s'anomenen «nacres».[1][2] És un mol·lusc autòcton de la mediterrània, semblant a un musclo gegant i amb una closca que pot arribar a mesurar més d'un metre i que funciona com a substrat on les plantes i altres organismes marins poden adherir-se. Viu fixat verticalment al fons marí en àrees de sorra i camps de posidònia. La seva presència afavoreix la variabilitat biològica.[3] El 2019, les nacres van veure reduïda la seva població en un 90% a causa d'un protozou. Només alguns punts del litoral es van resguardar de l'impacte d'aquest patògen: el delta de l'Ebre i el Mar Menor, el Cap de Creus i les Illes Balears.[4]

Llista d'espècies[modifica]

Closca de nacre grossa buida (llargada real: 60 cm).

Segons el World Register of Marine Species:

Referències[modifica]

  1. «Fossilworks: Pinna». Fossil Works. [Consulta: 28 octubre 2023].
  2. «WoRMS - World Register of Marine Species». [Consulta: 28 octubre 2023].
  3. «Los investigadores encuentran por primera vez larvas de nacra en la Costa Brava tras el desastre» (en castellà). La Vanguardia, 23-10-2022. [Consulta: 28 octubre 2023].
  4. «Los enigmas detrás de los 'mejillones gigantes' que han sobrevivido a su extinción en el Mediterráneo» (en castellà). La Vanguardia, 10-04-2022. [Consulta: 28 octubre 2023].

Enllaços externs[modifica]