Pintura xinesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El terme pintura es va originar a la dinastia Han i es refereix principalment a pintures en rotllo pintades sobre seda, paper d'arròs i seda i muntades sobre ella. La pintura tradicional xinesa és una forma de pintura tradicional que es pinta sobre seda o paper amb un pinzell submergit en aigua, tinta o color.[1]

Història[modifica]

Les primeres pintures xineses estaven pintades sobre seda. Fins a la invenció del paper al segle I, la seda es va anar substituint gradualment per materials més barats. A la dinastia Jin oriental, la pintura i la cal·ligrafia es van convertir en l'art més important dels cercles de la cort xinesa, i la majoria d'aquestes obres van ser pintades per nobles i estudiosos.

Classificació[modifica]

En el pintura[modifica]

Les pintures xineses es divideixen principalment en figures, flors i ocells i paisatges.[2] A la superfície, les pintures xineses es divideixen en aquestes categories basades en temes, però de fet utilitzen l'art per expressar un concepte i un pensament.[3]

Eina[modifica]

La diferència més gran entre la pintura xinesa i la pintura occidental és l'ajust del color. En primer lloc, l'ajust principal de la tinta utilitzada a la pintura xinesa és la cola. El verd pedra, el cinabri, etc. es poden diluir directament amb aigua; mentre que l'agent d'ajust de color que s'utilitza a les pintures a l'oli occidentals és l'oli.

A més de la tinta, les eines tradicionals de cal·ligrafia i pintura inclouen pinzells, paper d'arròs i cinabri.

Pintura[modifica]

Els pigments de pintura tradicional xinesa es poden dividir en pigments minerals, pigments vegetals, pigments metàl·lics, pigments animals i pigments artificials segons les seves matèries primeres de color.

Els pigments minerals són refinats a partir del mineral, amb colors gruixuts i una forta cobertura. Els més utilitzats són:

  • 石青(Azurite)
  • 石绿(Mineral green)

Pintor famós[modifica]

顾恺之(Gu Kaizhi)[modifica]

Neix a 348—409, és bo pintant poemes, cal·ligrafia i sobretot pintant. Les obres supervivents inclouen "Luo Shen Fu Tu (洛神赋图)" i "Nu Shi Zhen Tu (女史箴图)".

展子虔(Zhang Ziyu)[modifica]

展子虔 neix a 渤海(Hebei 550—604) Ha pintat molts murals en temples de Luoyang, Chang'an, Yangzhou i altres llocs. L'obra lliurada "Tu Chun Tu (游春图)" és un estil únic de pintura de paisatge xinesa, i també és la pintura de paisatge de desplaçament més antiga existent a la Xina.

阎立本(Run Liben)[modifica]

阎立本 neix a 雍州万年(Xian 601-673) pintor destacat de la dinastia Tang, nascut noble. Bona cal·ligrafia i pintura, la forma més refinada. La temàtica de la pintura és força àmplia. Les obres supervivents inclouen "Li Dai Di Wang Tu(历代帝王图)" i "Bu Nian Tu Ju Bu(步辇图局部)".

Referències[modifica]

  1. «Chinese painting | History, Techniques, Style, & Facts | Britannica» (en anglès). [Consulta: 16 desembre 2021].
  2. «pintura china». [Consulta: 16 desembre 2021].
  3. «La Pintura tradicional china y su relación con el idioma chino» (en castellà), 17-04-2018. [Consulta: 16 desembre 2021].
  1. 国画的简介及特点 https://zhuanlan.zhihu.com/p/ Arxivat 2017-07-15 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pintura xinesa