Pioneer 10

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula vol espacialPioneer 10
Pioneer 10 - Pioneer 11 - mission patch - Pioneer patch.png
Pioneer10-11.jpg
Artist's conception of the Pioneer 10 spacecraft
Tipus de missió Outer Solar System and
heliosphere exploration
Operador NASA / ARC
COSPAR ID 1972-012A
Núm. SATCAT 5860
Lloc web Pioneer Project website (archived)
NASA Archive page
Durada de la missió 30 years, 10 months, 22 days
Propietats de la nau
Fabricant TRW
Massa enlairament: 258,8 kg
Potència 155 watts (at launch)
Inici de la missió
Data de llançament 2 de març de 1972 (1972-03-02)
(Plantilla:Age in years, months and days ago)
Vehicle de llançament Atlas SLV-3C Centaur-D Star-37E
Lloc de llançament Cape Canaveral LC-36A
Fi de la missió
Últim contacte 23 de gener de 2003 (2003-01-23)
(Plantilla:Age in years, months and days ago)
Sobrevol de Jupiter
Màxim acostament 3 de desembre de 1973 (1973-12-03)
(Plantilla:Age in years, months and days ago)
Distància 132,252 km (82,178 mi)

Modifica les dades a Wikidata
La Pioneer 10 durant la seva construcció.

La Pioneer 10 fou una sonda espacial no tripulada de la NASA, integrada en el programa Pioneer i amb l'objectiu de començar a estudiar el sistema solar exterior. Va ser llançada el 2 de març de 1972 i fou la primera sonda que va travessar el cinturó d'asteroides i que va arribar fins al planeta Júpiter, l'objectiu principal de la seva missió.

La missió[modifica]

El pas per Júpiter el desembre de 1973 va proporcionar les millors imatges fins a la data de l'atmosfera del planeta, permetent obtenir informació de la temperatura de l'atmosfera i de l'altura en la qual es troben els núvols superiors de Júpiter. També va estudiar els cinturons de radiació del planeta i el fort camp magnètic del planeta, d'intensitat molt superior a la que s'esperava.

El juny de l'any 1983 va travessar l'òrbita de Neptú, en aquell moment el planeta més distant del Sol. Posteriorment seguí estudiant les regions més externes del sistema solar. La seva missió acabà oficialment el 31 de març de 1997 i el darrer senyal rebut de la sonda fou el 23 de gener de 2003. Durant un temps fou l'objecte humà més llunyà, però el 17 de febrer de 1998 fou superada per la Voyager 1. A 30 de desembre de 2005 la Pioneer 10 estava a una distància de 89,7 UA del Sol i es dirigia en la direcció de l'estrella Aldebaran, a les proximitats de la qual arribarà d'aquí a uns 2 milions d'anys.

La placa de les Pioneer[modifica]

La placa de les Pioneer.

La Pioneer 10 és també famosa per contenir, juntament amb la Pioneer 11, una placa inscrita amb un missatge simbòlic, informant a una possible civilització extraterrestre, que pogués interceptar la sonda, sobre l'ésser humà i el seu lloc de procedència. En ella apareixen: a la dreta, la imatge de la sonda amb la finalitat de donar una proporció a les dues figures humanes dibuixades davant, una femenina i una altra masculina. A l'esquerra, un feix de línies que parteixen radialment d'un mateix punt. Aquest punt és el Sol i les línies indiquen la direcció dels púlsars més significatius propers al nostre sistema solar, i a cadascun, en sistema binari, la seqüència de polsos de cadascun. Aquest apartat constitueix la nostra «adreça» en l'univers. Una civilització tècnicament avançada, amb coneixement dels púlsars, teòricament podria interpretar la placa. A la part inferior es representa un esquema del sistema solar, amb els planetes ordenats segons la seva distància al Sol i amb una indicació de la ruta inicial de la Pioneer 10. Dalt del tot, a l'esquerra, es mostra, esquemàticament, l'àtom d'hidrogen i la seva transició hiperfina (que canvia l'orientació de l'spin de l'electró de l'àtom). La placa en si va ser dissenyada i popularitzada per l'astrònom estatunidenc i divulgador científic Carl Sagan.

Enllaços i referències[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pioneer 10 Modifica l'enllaç a Wikidata