Piqual

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Olives piqual a l'olivera, a Castelltallat

La piqual, (en castellà: Picual) és una mena d'olivera. El seu nom ve de la forma de pic que tenen els fruits. Es tracta de la principal varietat espanyola amb unes 700.000 hectàrees conreades. Estesa principalment a Andalusia és pràcticament l'única varietat de Jaén i és molt comuna a Còrdova i Granada.

Característiques[modifica]

Es considera força vigorosa de ràpida entrada en producció i bastant resistent al fred (en relació a les condicions climatològiques d'Andalusia en realitat és menys resistent al fred que l'Arbequina). També suporta l'excés d'humitat (suporta l'excés d'aigua al sòl durant més temps que altres varietats) i la salinitat. En canvi, és poc resistent a l'aridesa i a les terres calcàries, on desenvolupa l'anomenada clorosi fèrrica, la qual torna les fulles grogues i n'alenteix el creixement i la producció.

Com que el fruit és de mida mitjana i amb poca resistència a desprendre's per vibració, la piqual és una varietat fàcil de collir mecanitzadament.

L'oli és de qualitat mitjana i molt estable. Per les seves bones característiques aquesta varietat és la base de moltes noves plantacions del sud d'Espanya.