Piracmonita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralPiracmonita o pyracmonita
Fórmula química (NH4)3Fe(SO4)3
Epònim foc, enclusa i composició
Localitat tipus cràter La Fossa, Vulcano, Lipari, Eòlies, Província de Messina, Sicília, Itàlia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.AC.08
Nickel-Strunz 9a ed. 7.AC.
Dana 28.4.6.1
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Estructura cristal·lina a = 15,2171(14) Å; c = 8,9323(8) Å;
Simetria 3m - ditrigonal piramidal
Color incolor a blanc
Exfoliació no observada
Fractura no observada
Color de la ratlla blanca
Diafanitat transparent
Densitat 2,22(1) g/cm3 (mesurada); 2,228 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiques uniaxial
Fluorescència no en té
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2008-029
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La piracmonita o pyracmonita[2] és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom del grec πνρ, foc, i ακμων, enclusa, que recorda el taller del mític Hefest, que suposadament es troba a l'illa de Vulcano, on va ser descoberta aquesta espècie.

Característiques[modifica]

La piracmonita és un sulfat de fórmula química (NH4)3Fe(SO4)3. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2008. Cristal·litza en el sistema trigonal. Es troba en forma d'agregats de cristalls prismàtics hexagonals allargats de fins a 0,2 mil·límetres de longitud, incolors o de color blanc. Es troba en estreta relació amb l'aluminopiracmonita (químicament, l'anàleg d'alumini). És l'anàleg d'amoni de 'Unnamed (Na-Fe Sulphate), tots dos trigonals però no isoestructurals.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la piracmonita pertany a "07.AC - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, sense H2O, amb cations de mida mitjana i grans" juntament amb els següents minerals: vanthoffita, efremovita, langbeinita, manganolangbeinita, yavapaiïta, eldfellita, godovikovita, sabieïta, thenardita, metathenardita i aftitalita.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma sota una temperatura mitjana d'aproximadament 250ºC, a les fumaroles intracràter desenvolupada en una bretxa piroclàstica. Sol trobar-se associada a altres minerals com el salmiac i la kremersita. Va ser descoberta al cràter La Fossa, a Vulcano, Lipari, illes Eòlies (Sicília, Itàlia).

Referències[modifica]

  1. «Pyracmonite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 juliol 2016].
  2. Garrido, Josep Lluís; Ybarra, Joan Manuel. Nomenclàtor de les espècies minerals, 2010, p. 264. D.L. B-38531-2010 [Consulta: 1r abril 2018].