Pirateria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Pirata».
Venda de discs pirates al carrer.

La pirateria moderna es refereix a la còpia, venda o distribució de material sense el pagament dels drets d'autor, per tant, es considera una infracció deliberada a la legislació que protegeix la propietat artística o intel·lectual. Aquestes còpies no són legals en la majoria de països però en alguns s'admeten fer còpies de material propi per a ús privat. Aquests actes es van començar a denominar d'aquesta manera com a metàfora del robatori de la propietat d'altres com feien antigament al mar els pirates. La forma en què la justícia ha d'actuar respecte a la realització d'aquestes còpies no autoritzades és un tema que genera polèmica en molts països del món.

Pirateria a Internet[modifica]

La pirateria a Internet es refereix a l'ús d'Internet per a copiar o distribuir il·legalment programari no autoritzat. Els infractors poden utilitzar Internet per a totes o algunes de les seves operacions, incloent-hi publicitat, ofertes, compres o distribució de programari pirata. Internet planteja nous reptes que no s'havien enfrontat anteriorment, pel fet que ha potenciat les condicions per a generar reproduccions no autoritzades d'obres, mutilacions i llocs no autoritzats o il·legals. Un cas típic d'aquest fenomen ho evidencia clarament Napster que funcionava sense pagar regalies, encara que va desaparèixer a causa del problema legal que es va suscitar. Els països amb índex més alts de pirateria són la Xina, Rússia i Canadà.[1]

Pirateria informàtica[modifica]

La pirateria informàtica és la distribució o reproducció il·legal de les fonts o aplicacions de programari per a la seva utilització comercial o particular. L'opinió d'un gran sector de la comunitat informàtica, dintre del que s'escolten les veus dels mateixos pirates, és que el problema no és solament legal sinó també comercial: si les empreses fabricadores de programari, que són les grans víctimes de la pirateria, no inflessin els seus preus, la gent no necessitaria acudir als plagis.

A Espanya[modifica]

A l'Estat espanyol, l'índex de pirateria va arribar al 86%, per un valor de 15.200 milions d'euros el 2012, un 40% més que l'any anterior.[2]

Delictes contra la Propietat Intel·lectual[modifica]

La Directiva europea sobre drets d'autor és la directiva que harmonitza les legislacions sobre els drets d'autor dels estats membres de la Unió Europea adaptant-les a les necessitats de la societat de la informació i traslladant els tractats aprovats per l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI). El nom complet és Directiva 2001/29/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 22 de maig de 2001, relativa a l'harmonització de determinats aspectes dels drets d'autor i drets afins als drets d'autor en la societat de la informació.

El dret penal només tracta les infraccions més greus de l'ordre jurídic. En el marc de les Propietats intel·lectuals, generalment només se sancionen els actes de copiar o plagiar obres protegides amb ànim de comercialitzar amb productes il·legals.

Conseqüències[modifica]

La violació dels drets d'autor per part dels pirates de productes culturals nega als artistes i intèrprets el guany legítim que genera la seva labor de creació. En conseqüència, les pèrdues mundials en els sectors de la música, del cinema i del programari, podrien ascendir a desenes de milers de milions d'euros anuals.

En relació a la indústria musical, la majoria de grups musicals afirmen que la seva gran font d'ingressos està en els concerts en viu i que la disponibilitat del material dels músics afavoreix l'afluència de públic als seus concerts. D'altra banda hi ha qui pensa que amb la venda de còpies il·legals disminueixen els ingressos i perjudiquen el sector.

L'èxit de programes del tipus P2P ha arribat a fer que grups musicals canviessin la seva opinió negativa al respecte. Intenten aprofitar-se d'aquestes noves tendències per oferir el seu material de formes alternatives, de manera que el que en principi els perjudica poden arribar a treure'n benefici. Això es pot aconseguir amb descàrregues de temes concrets d'algun disc per preus més reduïts que els actuals CDs.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «España, a punto de reingresar en la lista negra de la piratería» (en castellà). El País, 12-02-2013. [Consulta: 1r abril 2013].
  2. «La mitad de los internautas accede de forma ilegal a contenidos digitales, según la antigua SGAE» (en castellà). El Mundo, 27-02-2013. [Consulta: 30 març 2013].

Enllaços externs[modifica]