Pittosporum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPittosporum Modifica el valor a Wikidata

pitòspor Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaPittosporaceae
GènerePittosporum Modifica el valor a Wikidata
Gaertn., 1788
Nomenclatura
Sinònims
Citriobatus A.Cunn. ex Putt.
ExautorBanks Modifica el valor a Wikidata

Pittosporum (del grec i 'llavor que es projecta') és un gènere de plantes amb flors dins la família de les pitosporàcies. L'origen d'aquest gènere està probablement a l'antic continent de Gondwana. Actualment es presenta a Australàsia, Oceania, est d'Àsia i algunes parts d'Àfrica. El gènere Citriobatus normalment s'hi inclou però podria ser un gènere diferenciat.

Les espècies del gènere adopten la forma d'arbres i arbusts amb alçades de 2 a 30 m d'alt. El fruit és en forma de càpsula amb nombroses llavors. Les llavors estan cobertes per una substància resinosa.

Diverses espècies del gènere Pittosporum es cultiven com planta ornamental: Pittosporum eugenioides i Pittosporum tenuifolium ambdós originaris de Nova Zelanda i Pittosporum tobira del sud del Japó. També se'n fan bonsais. Pittosporum resiniferum proporciona un oli vegetal per a biodièsel.

La cotxinilla Icerya purchasi és una plaga comuna sobre aquesta planta i el fong Nectriella pironii sovint infecta el P. tobira.

Algunes espècies[modifica]

Pittosporum heterophyllum
Pittosporum moluccanum
Pittosporum spinescens amb fruit

Referències[modifica]

  1. Little Jr., Elbert L.; Roger G. Skolmen. «ʻawa» (PDF). Common Forest Trees of Hawaii (Native and Introduced). United States Forest Service, 1989. [Consulta: 7 febrer 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pittosporum