Piwigo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Piwigo
Piwigo
Desenvolupador(s) Pierrick Le Gall i l'equip Piwigo
Versió estable

2.6.3

/ 11 Juny 2014; fa 2 anys (2014-06-11)
Escrit en PHP
Sistema operatiu Multiplataforma
Tipus Galeria d'àlbums de fotos web
Llicència GPL
Lloc web piwigo.org/
Modifica dades a Wikidata

Piwigo és un programa informàtic de gestió d'àlbums de fotos web, disponible sota llicència GPL. Està escrit en PHP i requereix una base de dades MySQL, PostgreSQL o SQLite. Anteriorment Piwigo era conegut amb el nom de PhpWebGallery. El creador de Piwigo, Pierrick Le Gall, explica els motiuos del canvi de nom en el seu blog el 24 de setembre de 2008.[1]

Característiques[modifica | modifica el codi]

  • Afegir fotos: Pots afegir les teves fotos per mitjà d'un formulari web, un software client FTP, digiKam, Shotwell, Lightroom, iPhoto (usuaris Mac), Aperture (usuaris Mac) o aplicacions de dispositius mòbils per iPhone/iPad i Android.
  • Mides múltiples: Cada foto està disponible en 9 mides. Des de XXS fins a XXL per oferir millor compatibilitat amb les diferents resolucions de pantalla (des de smartphones fins a TV HD).
  • Marques d'aigua: Piwigo pot afegir automàticament marques d'aigua en totes les fotos per a protegir-les davant de còpies de tercers.
  • Àlbums: Cada imatge pot estar associada a un o a diversos àlbums. Suporta una estructura jeràrquica de profunditat il·limitada.
  • Etiquetes: Els administradors poden descriure les imatges per mitjà d'etiquetes o grups d'etiquetes relacionades, tals como "París + nit + Noemí".
  • Calendari: Extret de les metadades EXIF, Piwigo pot conèixer la data de captura d'una foto i fins i tot mostrar-les en un calendari en funció d'una data concreta ja sigui un dia, mes o any.
  • 'Temes: L'aparença de l'aspecte gràfic de la galeria la defineixen els temes. Hi ha nombrosos temes disponibles creats per la comunitat Piwigo.
  • Complements: Els plugins són complements que permeten ampliar la funcionalitat de Piwigo afegint-li característiques extra. Alguns exemples de plugins són: Google Video, Dailymotion, YouTube, Google Maps, Vimeo, Google Earth, o la presentació de les imatges en un Lightbox.
  • Permisos: Els permisos determinen qui pot veure les fotografies. Pot controlar-se la privacitat del contingut establint permisos individualment o en grups (fotos concretes, àlbums sencers, usuaris concrets i grups sencers).
  • Sistema de notificació: Els usuaris poden ser alertats de canvis i actualitzacions a través de canals RSS, correu electrònic o xarxes socials com Twitter, Facebook o Google+.

Història[modifica | modifica el codi]

Piwigo fou escrit originàriament per Pierrick Le Gall como un projecte personal durant la tardor 2001. Inspirat en el software lliure del fòrum phpbb que va instal·lar pel lloc web de la seva universitat, va escollir la llicència GPL per a distribuir i començar tota una comunitat entorn del projecte. A la primavera de 2002, fou llençada la primera versió de Piwigo.[2]

El 2002, Piwigo ja estava disponible en diversos idiomes. El 2004, es va posar en marxa una eina per a realitzar tot el seguiment d'errors i per possibilitar el treball en equip. El 2005, se va crear un Administrador d'extensions en línia que permetia compartir fàcilment totes les contribucions ente la comunitat. El 2006, es va obrir la porta a la personalització de l'aparença gràfica gràcies a la introducció de temes. El 2007, s'afegeixen funcionalitats extra que estenen les capacitats de l'aplicació per mitjà dels connectors. El 2009, PhpWebGallery es converteix en Piwigo.

El 2010, Digikam, Shotwell i Lightroom són també capaços d'afegir fotografies a la galeria, així com un millorat sistema web en Piwigo 2.1. Es llença Piwigo.com (dedicat al hosting per a Piwigo).

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]