Plànol de Teixeira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula documentPlànol de Teixeira
Topographia de la Villa de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Tipusplànol de la ciutat Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Publicació1656 Modifica el valor a Wikidata
AutorPedro Teixeira Albernaz Modifica el valor a Wikidata
Plànol de Madrid de Pedro Teixeira (1656) Mantua Carpetatorum sive Matritum Urbs Regia.

El Mantua Carpetatorum sive Matritum Urbs Regia[1] (Madrid Ciutat Règia), més conegut com el plànol de Teixeira, completat en 1656, fou realitzat per Pedro Teixeira Albernaz (Lisboa, c. 1595 — Madrid, 1662), cartògraf portuguès que va treballar per encàrrec de Felip IV.[2]

El mapa de Madrid[modifica]

Felip IV encarrega a Teixeira un nou plànol. Aquest, que va ser gravat a Anvers en 1656 es pot considerar el més important dels realitzats, pel detallismo amb què representa, en perspectiva cavallera, els carrers i cases de Madrid, incloent detalls com a façanes i cobertes. Ramón Mesonero Romanos, cronista de Madrid, el descriu a "El Antiguo Madrid":

« "La minuciositat i exactitud del dibuix són tals que deixen poc que desitjar, no solament quant a la demostració del gir i disposició dels carrers, sinó en l'alçat de les façanes i topografia interior dels edificis, podent jutjar de la consciència amb què va ser fet aquell preciós treball pels varis públics i particulars que encara s'observen en el mateix estat en què els representa el plànol, amb la mateixa repartició de la seva planta, amb el mateix nombre de pisos, portes i finestres, i la mateixa forma general del seu ornat arquitectònic".[3] »

En el plànol, Texeira representa 18 esglésies, 55 convents i 14 hospitals i col·legis religiosos.

Aquest plànol va servir de model per a altres posteriors. Igualment, va ser emprat per Juan de Dios Hernández i Jesús Rey Francisco per a la construcció de la seva maqueta que es conserva en el Museu d'Història de Madrid.[4]

Dades tècniques[modifica]

El plànol està realitzat en perspectiva cavallera, de sud a nord. Està gravat en 20 planxes de 45x56 cm cadascuna, mesurant 2,850x1,800 metres, i té una escala d'1:1.800.

Imatges[modifica]

Algunes imatges del Plànol de Teixeira: Centre de Madrid, Buen Retiro i Puerta de la Vega.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • El plano de Texeira María Isabel Gea Ortigas Madrid: La Librería, 1999 ISBN 84-89411-31-X
  • Los planos históricos de Madrid y su fiabilidad topográfica (1) Javier Ortega Vidal Catedrático Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plànol de Teixeira