Plaça de Gal·la Placídia

Infotaula de vial urbàPlaça de Gal·la Placídia

Modifica el valor a Wikidata
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
EpònimGal·la Placídia Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaBarcelona, Vila de Gràcia (Barcelonès) i Sant Gervasi-Galvany (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Dimensions
Superfície11.660 m² Modifica el valor a Wikidata
Formarectangular
Map
 41° 23′ 57″ N, 2° 09′ 10″ E / 41.3992°N,2.1528°E / 41.3992; 2.1528

La Plaça de Gal·la Placídia és una plaça barcelonina situada entre els districtes de Gràcia i Sarrià - Sant Gervasi. Té una forma allargada seguint la Via Augusta, que és el principal carrer de la plaça, mentre que la part baixa és travessada per la Travessera de Gràcia.

Rep el seu nom de Gal·la Placídia, una emperadriu romana del segle v que va viure a Barcelona i hi va establir la cort del Regne Visigot. Àngel Guimerà escriví l'obra de teatre Gal·la Placídia en el seu honor i el 1914 Jaume Pahissa i Jo en feu una òpera. La decisió de posar-li un nom romà va dur-se a terme per enllaçar amb la Via Augusta que la travessa. Anteriorment se la coneixia com a Plaça de la Creu Trencada[1] per haver-se trobat una creu de terme que separava Gràcia de Sarrià. Aquesta creu es va malmetre perquè la plaça era el lloc de confluència de quatre rieres que van erosionar la pedra fins que va ser enretirada.

A la plaça s'hi troba l'estació de Gràcia, de la línia Barcelona-Vallès de FGC que també comprèn les línies L6 i L7 del metro de Barcelona. Hi té la seu el Col·legi d'Economistes de Catalunya. En èpoques de reformes, ha allotjat de manera temporal el molt pròxim Mercat de la Llibertat. Històricament havia allotjat un parc d'atraccions urbà, el Caspolino.

En un lateral s'hi troba la Font de la Blancaneu, inspirada en el conte La Blancaneu i els set nans, on es veu a una jove Blancaneu i un cérvol d'inspiració en la pel·lícula homònima de Walt Disney.[2]

Referències[modifica]

  1. «La plaça que es va construir al voltant de l'estació de Gràcia». Betevé. [Consulta: 17 maig 2020].
  2. «Art públic». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 17 maig 2020].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaça de Gal·la Placídia