Pla cinematogràfic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El pla cinematogràfic és la unitat narrativa més petita però significativa del fet audiovisual. És la part d'una pel·lícula rodada en una única presa.

És una vista des de la càmera de cinema.

Tipus de pla o escala del pla[modifica]

Existeixen múltiples tipus de plans i classificacions d'aquests, però tradicionalment aquests són els principals plans:

Pla panoràmic o gran pla general[modifica]

Pla panoràmic o gran pla general

El pla panoràmic mostra un gran escenari o una multitud. El subjecte o no està o bé queda diluït en l'entorn, llunyà, perdut, petita. Té un valor descriptiu i pot adquirir un valor dramàtic quan es pretén destacar la soledat o la petitesa de l'home enfront del medi. Es dóna així més rellevància al context que a les figures que es filmen. També s'utilitza per mostrar els paisatges.

Pla general[modifica]

Pla general

El Pla general (PG) presenta als personatges de cos sencer i mostra amb detall l'entorn que els envolta. Ho podem notar en la caràtula de les pel·lícules majorment. Abasta gran part de l'escenari natural o decorat. Integra els personatges en el seu ambient. S'utilitza per començar una escena o per situar una acció.

Pla general curt[modifica]

El Pla general curt (PGC) és pura i exclusivament de context. Es poden veure els personatges i les seves accions, cobrant així la seva importància. És típic d'interiors.

Pla conjunt[modifica]

El Pla conjunt (PC) és l'enquadrament on apareix un personatge amb un altre. És a dir en el quadre final apareixen dues persones. Si fos només una persona seria pla general sencer (PGE) Podria ser un exemple, una conversa. Si dins d'aquest pla no hi ha un moviment intern, podria transmetre els mateixos significats que un pla general.

Pla figura[modifica]

El pla figura (PF), és l'enquadrament on els límits superiors i inferiors coincideixen amb el cap i els peus del subjecte. Sempre que no aquest alli. També anomenat pla sencer (PS).

Pla mitjà[modifica]

És la distància adequada per mostrar la realitat entre dos subjectes, com és el cas de les entrevistes.

Pla mig curt[modifica]

Pla mig curt

El Pla mig curt (PMC) captaria el cos des del cap fins a la meitat del pit. Aquest pla ens permet aïllar una sola figura dins un requadre, i descontextualitzar del seu entorn per concentrar-hi la màxima atenció.

Primer pla[modifica]

El Primer pla (PP), en el cas de la figura humana, recolliria el rostre i les espatlles. Aquest tipus de pla, igual que el Pla detall i el Primeríssim primer pla, es correspon amb una distància íntima, ja que serveix per mostrar confidència i intimitat respecte al personatge.

Primeríssim primer pla[modifica]

El Primeríssim primer pla capta el rostre des de la base del mentó fins a la part de dalt del cap. També dota de gran significat a la imatge.

Pla detall[modifica]

Pla detall

El Pla detall (PD), Només mostra en la seva màxima expressió a un objecte. En aquesta part es concentra la màxima capacitat expressiva. Serveix per emfatitzar algun element d'aquesta realidad.Destaca algun detall que d'una altra manera passaria desapercebut i fa sentir a l'espectador tenir més interès i permet veure una figura, persona o objecte de més a prop per a més fixació.

Pla seqüència[modifica]

Seqüència filmada en continuïtat, sense tall entre plans, en què la càmera es desplaça d'acord a una meticulosa planificació. Es necessita extres.

Pla subjectiu o PDV[modifica]

És la presa que ens mostra directament el punt de vista d'un personatge, o sigui que veiem l'acció i els esdeveniments com si fóssim el personatge mateix dins de la pel·lícula.

Variacions d'un pla[modifica]

Els plans anteriors poden variar segons els següents elements:

Angulacions de la càmera[modifica]

Angulacions de la càmera
  • Normal: l'angle de la càmera és paral·lel al sòl.
  • Picat: la càmera se situa per sobre de l'objecte o subjecte mostrat, de manera que aquest es veu des de dalt.
  • Contrapicat: oposat al picat.
  • Nadir o supina o contrapicat perfecte: la càmera se situa completament per sota del personatge, en un angle perpendicular a terra.
  • Zenital o picat perfecte: la càmera se situa completament per sobre del personatge, en un angle també perpendicular.

Alçada de càmera[modifica]

  • Normal: La càmera se situa a una distància del sòl equivalent a la de la vista.
  • Baixa: La càmera se situa per sobre el metre i mig de distància al sòl.
  • Alta: Se situa a una distància major a 1,80 metres.

Característiques[modifica]

El marc del pla[modifica]

El marc o requadre del pla podem definir com el límit que retalla rectangulars la realitat. En aquest sentit pot variar en funció del format de la càmera que utilitzem. La mida del requadre incorpora a més expressivitat. D'altra banda, el requadre només selecciona el fragment de la realitat que vol destacar i l'exclou de la resta (descontextualització). A partir d'aquesta selecció se separa de la realitat de la qual forma part i adquireix noves relacions amb els elements als quals s'uneix.

La mida del pla[modifica]

És la relació que guarden els objectes o persones amb la superfície del requadre. Aquesta distància no té per què correspondre amb la distància real o física, ja que pot ser fictícia, generada per l'ús d'objectius (distància òptica).

Diferents tipus de plans[modifica]

Quan parlem de pla sempre ens referim a la relació entre la càmera i la figura humana o l'objecte que gravi aquesta. Aquí entrarien els plans citats abans: el pla detall, gran primer pla, etc.

Enquadrament o angulació del pla[modifica]

Sigui una persona, un objecte o unes determinades accions. Cada un d'aquests punts de vista ofereixen un angle diferent des del qual es pot registrar la realitat. Hi hauria així dos tipus de plans: els plans d'angulació normal, que són els menys utilitzats. I els plans emfatitzadores, els quals posseeixen al seu torn diferents plans dins d'ells, com ara els plans en picat, plans en contrapicat, plans aberrants, o plans subjectius.

Enllaços externs[modifica]