Vés al contingut

Plana lacustre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dipòsits de sediments a Garfield County (Montana, EUA).

Les planes lacustres són llacs que s'omplen de sediments entrants. Amb el temps, l'aigua pot drenar el llac, i pot desprendre's dels sediments dipositats. Això pot ser causat pel drenatge natural, l'evaporació o altres processos geofísics.

El sòl de la plana que hi deixa pot constituir una terra agrícola fèrtil i productiva, a causa de l'acumulació prèvia de sediments lacustres. En altres casos, pot esdevenir un aiguamoll o un desert.

La topografia del sud d'Indiana reflecteix un sistema de planes lacustres complex. Una capa de gel durant l'etapa de l'Illinoià va canviar els patrons de drenatge de l'àrea i va formar una sèrie de llacs proglacials. Un dels llacs més diferents en aquesta sèrie és el llac Quincy, a Indiana. A mesura que la capa de gel es va retirar, aquests llacs van anar desapareixent i deixaren al seu lloc les planes lacustres que encara es conserven en l'actualitat. El llac Quincy, en particular, va deixar sediments de 9,14 a 12,19 metres de profunditat, amb una composició que va des de graves fins a sediments.[1]

Altres exemples de planes lacustres són la vall del Caixmir de l'Índia, la conca Imphal als turons de Manipur i la conca del riu Vermell del Nord als Estats Units i Canadà.

Referències[modifica]

  1. United States. Department of Conservation. Division of Geology. Glacial Sluceways and Lacustrine Plains of Southern Indiana. By William D. Thornburry. Bloomington: n.p., 1950. Web. <https://scholarworks.iu.edu/dspace/bitstream/handle/2022/205/B04.pdf?sequence=1>.

Vegeu també[modifica]