Planeta de ferro

De Viquipèdia

Un planeta de ferro és un tipus de planeta que consisteix principalment d'un nucli ric en ferro amb poc o cap mantell. Mercuri és el major cos celeste d'aquest tipus al nostre sistema solar, però probablement existeixen exoplanetes de ferro pur encara més grossos per descobrir.

Comparació de grandàries dels planetes amb diferents composicions
Mercuri

Origen[modifica]

Els planetes amb el nucli de ferro poden ser les restes de planetes rocosos de metall normal compostos de silicats, els mantells rocosos dels quals van ser despullats per impactes gegants d'asteroides. Els models actuals de formació planetària prediuen que els planetes rics en ferro es formen en òrbites properes u orbitant al voltant d'estels massius en el disc protoplanetari, presumiblement composts amb materials rics en ferro.[1]

Característiques[modifica]

Els planetes de ferro pur són més petits i més densos que altres tipus de planetes de massa comparable.[2] Aquestos planetes no tindrien plaques tectòniques o forts camps magnètics perquè es refreden ràpidament després de la formació.[3]

Referències[modifica]

  1. "Characteristics of Terrestrial Planets" by John Chambers, from "The Great Planet Debate: Science as Process", August 14–16, 2008, The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory Kossiakoff Center, Laurel, MD. http://gpd.jhuapl.edu/abstracts/abstractFiles/chambers_abstract.pdf Arxivat 2011-08-17 a Wayback Machine.
  2. http://www.astrobio.net/pressrelease/2476/all-planets-possible
  3. "Characteristics of Terrestrial Planets" by John Chambers, from "The Great Planet Debate: Science as Process", August 14–16, 2008, The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory Kossiakoff Center, Laurel, MD. http://gpd.jhuapl.edu/abstracts/abstractFiles/chambers_abstract.pdf Arxivat 2011-08-17 a Wayback Machine.