Planificació familiar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els serveis de planificació familiar es defineixen com "activitats mèdiques o socials formatives, integrals que permeten als individus, inclosos els menors, determinar lliurement el nombre dels seus fills, el temps entre gestacions i seleccionar els mitjans per aconseguir-ho".[1] La planificació familiar pot consistir en la consideració del nombre de fills que una dona vol tenir, incloent l'elecció de no tenir fills, així com l'edat en què desitja tenir-los. Aquests assumptes estan influïts per factors externs com ara la situació matrimonial, les consideracions professionals, la situació financera, les discapacitats que poden afectar la seva capacitat per tenir fills i criar-los, a més de moltes altres consideracions. La planificació familiar sol implicar la contracepció[2][3] i altres tècniques per controlar el moment de la reproducció. Altres aspectes que s'inclouen són l'educació sexual,[3][1] el consell preconcepcional[3] i la gestió de la infertilitat.[2] També s'inclou, més propi de l'àmbit més ample de salut sexual i reproductiva, la prevenció i gestió de malalties de transmissió sexual.[3] La planificació familiar definida per les Nacions Unides i l'Organització Mundial de la Salut abasta serveis que condueixen a la concepció i no promou l'avortament com a mètode de planificació familiar,[4] tot i que els nivells d'ús dels contraceptius redueixen la necessitat d'avortament.[5]

La planificació familiar s'utilitza de vegades com a sinònim o eufemisme d'accés a l'ús de contraceptius. Tanmateix, la planificació familiar implica altres mètodes i pràctiques a més d'anticoncepció. A més, hi ha moltes persones que poden desitjar utilitzar mètodes contraceptius, però no són, necessàriament, per planificar una família (p. ex., adolescents solters, parelles casades joves que retarden la fecunditat). Normalment s'aplica a una parella home-dona que vol limitar el nombre de fills que té i/o controlar el temps entre embarassos. Però, tanmateix, les nocions contemporànies de planificació familiar tendeixen a situar a la dona i les seves decisions en el centre de la discussió, ja que les nocions d'empoderament de les dones i la seva autonomia reproductiva han guanyat força en moltes parts del món.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «National Child Abuse and Neglect Data System Glossary».
  2. 2,0 2,1 Family planning — WHO
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «What services do family planning clinics provide?». NHS.
  4. «Family planning» (en en).
  5. Bajos, Nathalie; Le Guen, Mireille; Bohet, Aline; Panjo, Henri; Moreau, Caroline «Effectiveness of Family Planning Policies: The Abortion Paradox». PLoS ONE, 9, 3, 2014, pàg. e91539. DOI: 10.1371/journal.pone.0091539. PMC: 3966771. PMID: 24670784.

Vegeu també[modifica]