Planta biennal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una planta biennal és la que tarda a completar el seu cicle biològic entre 12 i 24 mesos: el primer any creixen vegetativament i el segon floreixen i fan les llavors.[1]

El julivert és una planta biennal.

Hi ha més plantes de cicle anual o perennes que no pas plantes de cicle biennal. Normalment el primer any la planta té la tija curta i de vegades les fulles estan en forma de roseta (disposició radial). Les arrels arriben a la màxima fondària i desenvolupament abans d'iniciar el període reproductiu.

Sovint una planta biennial necessita l'estímul del fred per a poder florir o el procés que s'anomena vernalització.

El segon any (normalment quan comencen a allargar-se els dies a la primavera) creix la tija que porta les flors (popularment es diu que la planta s'espiga). En les plantes agrícoles en què s'aprofiten les fulles i les arrels (espinac, colrave o pastanaga per exemple) aquest creixement de la tija floral fa que ja no es pugui aprofitar el producte perquè resulta fibrós o llenyós i perd les qualitats organolèptiques. En aplicacions econòmiques, només la deixen florir quan és necessari per a obtenir llavors.

De vegades plantes biennals quan es troben en determinades condicions ambientals o amb un tractament amb hormona vegetal poden fer el seu cicle en un sol any. Per exemple si es planten espinacs a principi d'estiu fan la tija floral al cap de poques setmanes perquè encara hi ha moltes hores de llum.

Referències[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Planta biennal