Plantà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plantada)
Últims retocs en la plantà de la falla Cuba-Literat Azorín de 2013, obra de Miguel Santaeulalia Serran.

Dins del context faller i foguerer, la Plantà[1] (col·loquial per Plantada), és l'alçament de la falla. La Plantà oficial de les Falles de València té lloc a la nit del 15 al 16 de març, quan totes les falles grans han d'estar plantades, i a la nit del 14 al 15 en el cas de les infantils. En diverses poblacions la nit de la plantà té lloc un dia després a la data marcada en el programa de festejos fallers de la ciutat de València. A les Fogueres de Sant Joan d'Alacant, la plantà es du a terme el 20 de juny. La raó és que el jurat designat per l'entitat corresponent, per cada secció o població, ha de passar a primera hora de l'endemà a la nit de la Plantà per avaluar els diferents treballs dels artistes fallers.

Antigament la plantà es començava i es finalitzava la mateixa jornada, però actualment, a causa de la complexitat dels cadafals fallers, i del fet que els artistes fallers realitzen obres per a diferents comissions alhora, sol començar alguns dies abans.[2] És tradicional la col·laboració de tots els fallers, que durant l'última nit ajuden desinteressadament a l'artista, i donen els últims retocs a la falla.[3] Una manera diferent de gaudir les falles és passejar, especialment per la ciutat de València la nit del quinze de març.

Mètodes de Plantà[2][modifica]

  • Plantà al tomb
  • Plantà amb grua
  • Plantà amb bastides

Galeria[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plantà

Referències[modifica]

  1. «La Plantà - (fallas.com)» (en castellà). Junta Central Fallera, 09-02-2016. [Consulta: 18 desembre 2019].
  2. 2,0 2,1 Llop i Bayo, Joan Lluís «Quedar-se plantat una nit o moltes. De la plantà al tomb a les grues». Llibret AC El Canet Cullera 2013, 10-03-2013, pàg. 118 - 121.
  3. «La Plantà - (distrito fallas)» (en castellà). Distrito Fallas. [Consulta: 18 desembre 2019].