Magnoliofitins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plantes amb flors)
Infotaula d'ésser viuMagnoliofitins
Angiosperms Modifica el valor a Wikidata

Magnolia virginiana Modifica el valor a Wikidata
Període
Cretaci inferior — Recent
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
Cap valorAngiosperms Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Grups
Segons APG III (2009):[1]

Grups tradicionals

Els magnoliofitins, plantes amb flor o angiospermes (Angiospermae[2][3] o Magnoliophyta) són un embrancament que conté les plantes que constitueixen la forma de vida vegetal dominant. Són el grup més divers de plantes terrestres.

Els avantpassats de les plantes amb flors van divergir de l'ancestre comú de totes les gimnospermes vives durant el carbonífer,[4] fa més de 300 milions d'anys. Els parents fòssils més propers de les plantes amb flors són incerts i polèmics. El registre més antic de pol·len d'angiospermes apareix fa uns 134 milions d'anys durant el Cretaci inferior.[5] Al llarg del Cretaci, les angiospermes es van diversificar de manera explosiva, convertint-se en el grup de plantes dominant a tot el planeta al final del període, corresponent a la disminució i l'extinció dels grups de gimnospermes prèviament estesos.

Característiques[modifica]

Els membres d'aquesta divisió són la font de la major part dels aliments en què l'ésser humà i altres mamífers basen la seva subsistència, així com de moltes matèries primeres i productes naturals. Pertanyen a aquest grup gairebé totes les plantes arbustives i herbàcies, la major part dels arbres, amb l'excepció dels pins i d'altres coníferes, i plantes més especialitzades, com suculentes, epífites i aquàtiques.

Aquest grup és considerat monofilètic perquè totes les espècies desenvolupen flors, amb quatre verticils d'estructures sexuals i auxiliars. A l'exterior se'n troben els sèpals, amb funció bàsicament protectora i més a l'interior els pètals, en general, de vistosos colors. Interiorment trobem les peces masculines, els estams, i al centre de la flor es troben els carpels amb els corresponents ovaris que contenen els òvuls.

Tot i que se'n coneixen prop de 230.000 espècies, n'hi ha moltes encara ignorades. Les plantes de flor han ocupat quasi tots els nínxols ecològics i dominen la major part dels paisatges naturals. Aproximadament les dues terceres parts de totes les espècies són pròpies dels tròpics, però les activitats humanes les estan exterminant a gran velocitat. Només un miler d'espècies tenen importància econòmica digna de consideració, i el gruix de l'alimentació mundial en procedeix de només quinze espècies. Si s'estudiessin com cal, podrien utilitzar-se diversos centenars més d'espècies.

Presenta dues classes:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Magnoliofitins
  1. Angiosperm Phylogeny Group «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III» (en anglès). Botanical Journal of the Linnean Society, 161, 2, 2009, p. 105–121. DOI: 10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.
  2. Lindley, J. Introduction to the Natural System of Botany. Londres: Longman, Rees, Orme, Brown, and Green, 1830, p. xxxvi. 
  3. Cantino, Philip D.; James A. Doyle, Sean W. Graham, Walter S. Judd, Richard G. Olmstead, Douglas E. Soltis, Pamela S. Soltis, & Michael J. Donoghue «Towards a phylogenetic nomenclature of Tracheophyta». Taxon, 56, 3, 2007, pàg. E1–E44. DOI: 10.2307/25065865.
  4. «Contrasting Rates of Molecular Evolution and Patterns of Selection among Gymnosperms and Flowering Plants». Molecular Biology and Evolution, 34, 6, juny 2017, pàg. 1363–1377. DOI: 10.1093/molbev/msx069. PMC: 5435085. PMID: 28333233.
  5. Wang, Xin. The Dawn Angiosperms: Uncovering the Origin of Flowering Plants (en anglès). Springer, 2017, p. 1. ISBN 9783319583259.