Plantilla:Còmics 11 agost

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
L'any 2014 en la SDCC

Jim Lee és un autor sud-coreà nascut el 1964 i nacionalitzat estatunidenc. Pel seu estil altament detallat, va ser un dels dibuixants de major influència en la resta de dibuixants d'historietes nord-americanes en la dècada dels 90.

Els seus primers treballs d'importància els realitza per a Marvel, concretament en les sèries Alpha Flight o Punisher War Journal. Posteriorment passa a Uncanny X-Men, substituint a Marc Silvestri. El seu entintador en aquesta època és Scott Williams, amb el qual mantindrà una llarga col·laboració. En 1991 exerceix com a dibuixant i guionista de la nova sèrie X-Men, per la qual redissenyà els uniformes de la major part dels membres del grup i creà nous personatges, com Omega Red. El primer nombre d'aquesta sèrie, de la qual es llançaren cinc versions amb diferents portades, aconseguí el rècord del comic de superherois més venut de la història, amb 8 milions d'exemplars.

No obstant això, Jim Lee no es mostrava conforme amb la política de drets d'autor de |Marvel i s'uní a altres dibuixants que, encapçalats per Todd McFarlane, fundaren la companyia Image Comics, en la qual s'asseguavren el total control de llurs creacions. Lee llançà la sèrie WildC.A.T.s en la qual dues races alienígenes mantenen una guerra secreta a la terra. Arran d'aquesta sèrie sorgeixen sèries derivades creades per altres dibuixants, en les quals Lee col·labora en major o menor mesura. Finalment separà d'Image el seu segell, WildStorm Productions, batejat amb el nom del seu estudi.

Després d'això, tornà juntament amb Rob Liefeld a Marvel, dins del projecte Heroes Reborn, en el qual s'encarregaren de recrear quatre de les sèries clàssiques de Marvel que, en aquesta època, es trobaven en una mala situació de vendes. Al remat vengué Wildstorm a DC Comics i passà a encarregar-se en diferents etapes de Batman i Superman. El 18 de febrer de 2010, DC Entertainment va nomenar Jim Lee i Donen DiDio com co-editors de DC Comics. En 2011, Lee va ser part integral en el llançament de la iniciativa de DC Comics The New 52 i del redisseny dels nous vestits més contemporanis d'alguns dels personatges més emblemàtics de l'univers DC, incloent Batman, Superman i Wonder Woman.

Altres efemèrides: Rune Andréasson (n. 1925) · Brian Azzarello (n. 1962) · Matt Baker (m. 1959) · Christophe Blain (n. 1970) · T. Casey Brennan (n. 1948) · Dik Browne (n. 1917) · Morris Weiss (n. 1915)