Plantilla:Còmics 13 març

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Jan, 2012
Jan és un autor castellà nascut el 1939. En 1973 rebrà l'encàrrec per part d'Antonio Martín de realitzar una obra que servira de paròdia a Superman per a una menuda editorial barcelonina anomenada Euredit. Basant-se en acudits curts, muts, en format apaïsat i en blanc i negre. El protagonista d'aquestes tires és un esbós en fase prèvia del seu personatge més conegut: Superllopis. En 1978 Bruguera li encarrega un nou personatge per a l'editorial. Jan recupera al seu personatge Superllopis per l'ocasió, però a causa de les fortes restriccions de l'editorial renuncia a fer els guions, dels quals s'encarregaran guionistes de la talla de Conti, que en la majoria dels casos es va negar a signar o ho va fer amb el pseudònim de Pepe o Pérez Navarro. Després de canvis en la direcció de l'editorial Bruguera que van permetre a Jan tenir més llibertat en les seues publicacions, començarà a treballar amb guions de Pérez Navarro (que per aquells temps signava com Efepé) en àlbums com Nosaltres els Catalans o Les aventures de Pasolargo. Amb l'arribada de Superllopis a Edicions B, Jan donarà més importància a les històries que li interessa contar que al personatge, duent-li de viatges turístics molt documentats, protagonitzant adaptacions de clàssics literaris com Viatge al centre de la Terra o La Divina Comèdia, fent crítica de la societat contemporània (sectes, dictadures, tràfic d'immigrants, guerres, consumisme, etc.) i alternant tot açò amb algunes històries de ciència-ficció. En 1982, Bruguera va demanar a diversos autors la creació d'una mascota per a la seua revista Pulgarcito. Jan presenta a un xiquet de nom homònim al de la revista que estaria inspirat en el famós personatge de contes per a xiquets però portat a l'època actual. En 1985 tanca Bruguera, llavors l'editorial més important d'Espanya, pel que tant Jan com la resta d'historietistes espanyols passen una mala època sustentant-se a força de menuts treballs en altres editorials. En el cas de Jan, publica el còmic eròtic Laszivia en Norma Editorial, crea personatges com Cab Halloloco i Los últimos de Villapiñas per a la revista Jauja o Superioribus per a Forum. Gràcies a aquests treballs i a la seua participació en els estudis Equip, aconsegueix subsistir fins a l'obertura en 1987 d'Edicions B, que publica una revista per a Superllopis, continuant amb aquest personatge i altres publicacions esporàdiques (com Pun Tarrrota o Super Tron) fins a l'actualitat.
Waki Yamato és una mangaka japonesa. Va debutar el 1966 amb la història curta Dorobou Tenshi. Des del seu debut, Yamato va crear i publicar una gran varietat d'obres en el gènere del shōjo manga. Entre les seves primeres obres, Mon Cherie CoCo (1971), va ser adaptada a una sèrie anime de la TV, i l'obra Haikara-san ga Tōru (1975-1977), molt reeixida, va guanyar el 1r Kodansha Manga Award per shōjo el 1977. També se'n va fer un musical a Takarazuka Revue. Amb aquestes primeres obres, va aconseguir situar-se com una de les artistes manga més populars.
Altres efemèrides
Franco Donatelli (n. 1924) · Lee Falk (m. 1999) · Al Jaffee (n. 1921) · Sam Viviano (n. 1953) · WildStar (1993) · Zot! (1984)