Plantilla:Còmics 13 març

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Jan, 2012
Jan és un autor castellà nascut el 1939. En 1973 rebrà l'encàrrec per part d'Antonio Martín de realitzar una obra que servira de paròdia a Superman per a una menuda editorial barcelonina anomenada Euredit. Basant-se en acudits curts, muts, en format apaïsat i en blanc i negre. El protagonista d'aquestes tires és un esbós en fase prèvia del seu personatge més conegut: Superllopis. En 1978 Bruguera li encarrega un nou personatge per a l'editorial. Jan recupera al seu personatge Superllopis per l'ocasió, però a causa de les fortes restriccions de l'editorial renuncia a fer els guions, dels quals s'encarregaran guionistes de la talla de Conti, que en la majoria dels casos es va negar a signar o ho va fer amb el pseudònim de Pepe o Pérez Navarro. Després de canvis en la direcció de l'editorial Bruguera que van permetre a Jan tenir més llibertat en les seues publicacions, començarà a treballar amb guions de Pérez Navarro (que per aquells temps signava com Efepé) en àlbums com Nosaltres els Catalans o Les aventures de Pasolargo. Amb l'arribada de Superllopis a Edicions B, Jan donarà més importància a les històries que li interessa contar que al personatge, duent-li de viatges turístics molt documentats, protagonitzant adaptacions de clàssics literaris com Viatge al centre de la Terra o La Divina Comèdia, fent crítica de la societat contemporània (sectes, dictadures, tràfic d'immigrants, guerres, consumisme, etc.) i alternant tot açò amb algunes històries de ciència-ficció. En 1982, Bruguera va demanar a diversos autors la creació d'una mascota per a la seua revista Pulgarcito. Jan presenta a un xiquet de nom homònim al de la revista que estaria inspirat en el famós personatge de contes per a xiquets però portat a l'època actual. En 1985 tanca Bruguera, llavors l'editorial més important d'Espanya, pel que tant Jan com la resta d'historietistes espanyols passen una mala època sustentant-se a força de menuts treballs en altres editorials. En el cas de Jan, publica el còmic eròtic Laszivia en Norma Editorial, crea personatges com Cab Halloloco i Los últimos de Villapiñas per a la revista Jauja o Superioribus per a Forum. Gràcies a aquests treballs i a la seua participació en els estudis Equip, aconsegueix subsistir fins a l'obertura en 1987 d'Edicions B, que publica una revista per a Superllopis, continuant amb aquest personatge i altres publicacions esporàdiques (com Pun Tarrrota o Super Tron) fins a l'actualitat.
Waki Yamato és una mangaka japonesa. Va debutar el 1966 amb la història curta Dorobou Tenshi. Des del seu debut, Yamato va crear i publicar una gran varietat d'obres en el gènere del shōjo manga. Entre les seves primeres obres, Mon Cherie CoCo (1971), va ser adaptada a una sèrie anime de la TV, i l'obra Haikara-san ga Tōru (1975-1977), molt reeixida, va guanyar el 1r Kodansha Manga Award per shōjo el 1977. També se'n va fer un musical a Takarazuka Revue. Amb aquestes primeres obres, va aconseguir situar-se com una de les artistes manga més populars.
Altres efemèrides
Franco Donatelli (n. 1924) · Lee Falk (m. 1999) · Al Jaffee (n. 1921) · Sam Viviano (n. 1953) · WildStar (1993) · Zot! (1984)