Portal:Còmics/octubre/1

De Viquipèdia
< Portal:Còmics‎ | octubre(S'ha redirigit des de: Plantilla:Còmics 1 octubre)
Salta a la navegació Salta a la cerca
anterior · 1 d'octubre · següent
Richard Corben (n. 1940) és un il·lustrador i dibuixant de còmics americà també conegut com a Gore. El van popularitzar els seus còmics publicats a revistes com Heavy Metal. L'any 2009 va guanyar l'Spectrum Grand Master Award.
Cutie Honey és un personatge de ficció creat per Gō Nagai i apareguda per primera volta el 1973 en el manga homònim; d'ençà, Cutie Honey ha aparegut en diferents sèries de televisió d'anime, dos OVA, un llargmetratge amb actors reals i una sèrie derivada. En l'argument original, Cutie Honey és «una adolescent androide amb poders de transformació que va a una escola on totes les alumnes són lesbianes». La sèrie de manga s'estrenà al setembre del 1973 en la revista setmanal Shonen Champion (número 41) i, al mes següent, s'emeté la primera adaptació d'anime: encara que Nagai concebí el personatge per al mercat juvenil femení (shojo) amb la idea de vendre nines i merxandatge, el fet que la cadena NET programara l'emissió de la sèrie com a masculí (shonen) obligà els productors a afegir-li escenes de nuesa i acció per a atraure al púlbi masculí, la qual cosa provocà al remat la cancel·lació de l'anime; amb tot, Cutey Honey encara atragué al públic femení i és considerada el precedent del subgènere mahō shōjo de xicones màgiques. Els vint-i-cinc capítols es varen emetre entre el 13 d'octubre del 73 i el 30 de març de 1973. A banda, se'n feren més adaptacions animades: el 1994, l'OVA Shin Cute Honey continuà l'argument de la sèrie amb sengles homenatges a Devilman i Mazinger Z; el 1997, Cutie Honey Flash revisità l'argument per al públic shojo, en el qual Honey no és una androide sinó una adolescent amb poders; Re: Cutie Honey (2004) tornà al concepte original del personatge. L'any 2018, per a commemorar els cinquanta anys de Nagai en la professió, Asahi TV féu una nova adaptació, Cutie Honey Universe; el mateix any, l'editorial pradenca Ooso Comics anuncià la publicació del manga complet en sengles edicions en castellà i català.
Altres efemèrides
Matt Broersma (n. 1971) · Josep Maria Ferrer Sirvent (n. 1949) · Il Giornalino (1924) · Karin (2003) · Ande Parks (n. 1964) · Sarge Steel (1964) · Ben Wicks (n. 1926)