Plantilla:Infotaula estació de ferrocarril

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula estacióInfotaula estació de ferrocarril
Icona de documentació de mòdul Documentació de la plantilla [ mostra ] [ modifica el codi ] [ mostra l'historial ] [ refresca ]

Descripció[modifica]

Aquesta infotaula permet documentar qualsevol estació de ferrocarril, metro o parada de tramvia.

Aquesta versió incorpora la capacitat de recuperar informació des de WD i també tracta paràmetres manuals

Tractament antigues infotaules[modifica]

En versions prèvies a la recuperació de dades des de WD, és a dir quan tots els paràmetres eren manuals, la informació relativa a línies i/o serveix es subministrava segmentada per tipologia de servei (rodalies, regionals, llarga distància, etc.). Els continguts recuperats des de WD no fan aquesta distinció. A més a més, els criteris de quina línia és pròpia de l'estació i quina correspon a un enllaç, no sempre són coincidents

Per aquest motiu no sempre resulta possible identificar si una informació aportada manualment està també incorporada des de WD. En aquests casos, la infotaula mostrarà informació redundant.

Com actuar ?.

La solució més sostenible és eliminar els continguts manuals que apareixen repetits.

Sintaxi[modifica]

Aquesta infotaula compta amb un diccionari de dades de prop de 50 paràmetres per poder atendre totes les situacions que fins ara s'han trobat. No cal dir que el sistema de tenir una "plantilla en blanc" per enganxar-la als articles i emplenar els paràmetres manualment, no té cap sentit.

D'altra banda, la majoria de paràmetres es recuperen automàticament des de WD. Tot i que no seria necessari comptar amb l'opció d'aportar-los manualment, s'ha mantingut per raons de compatibilitat. Els paràmetres manual'estació tenen prioritat sobre els automàtics i, quan es vulgui evitar que un determinat paràmetre sigui recuperat des de WD sense tenir un contingut manual alternatiu, es pot informar amb el valor noWD i no es mostrarà res.

La forma correcta d'ús és:

  1. Fer servir la forma mínima {{infotaula persona}} i veure si es mostra tota la informació de que disposem o hauríem aportat manualment en condicions normals. Si és així, no cal fer res més.
  2. Si, per contra, hi ha alguna informació que no es mostra i de la que disposem:
    1. Si existeix com a propietat a WD (veure codi a "paràmetres") l'hauríem de carregar a WD i tornar a previsualitzar per comprovar com es veu.
    2. Si no forma part del corpus de WD, es pot afegir el corresponent paràmetre manual. Si s'observa que hi ha molts paràmetres a carregar manualment, es pot facilitar aquesta tasca amb les plantilles buides que es troben als exemples per cada tipologia de persona.

Sovint hi ha una certa resistència per part dels editors a incorporar informació a WD i tenim la temptació d'aportar-la com a paràmetre manual per motius de facilitat o comoditat.

Tres bones raons per NO fer-ho així són:

  • Aportar la informació a WD està clarament alineat amb l'esperit WIKI, ja que serà patrimoni per molts articles de +280 wikipedies i no tant sols per un article d'una WP.
  • La cura pel seu manteniment passa a ser una responsabilitat col·lectiva (i sovint automatitzada amb bots). Especialment en dades volàtils (cens, càrrecs, dades econòmiques, etc.)
  • Quan un paràmetre disponible en WD el complimenteu manualment mai més anirà a buscar-ho a WD i, conseqüentment, no es recuperaran les actualitzacions que hom faci a WD.

Paràmetres[modifica]

Aquesta Infotaula està dissenyada per a recuperar des de Wikidata el valor dels paràmetres, quan aquests no s'informin com a paràmetre manual. En tots els casos, la informació aportada com a paràmetre manual, és prioritari al contingut de WD.

En resum, els paràmetres es mostraran quan:

  • S'informa manualment algun contingut al fer servir la infotaula dins l'article
  • Si -tot i deixar-ho sense informar- està previst obtenir la informació des de WD per defecte (veure taula)

Els paràmetres NO es mostraran si:

  • Ni s'informa ni està previst carregar-ho des de WD.
  • Si s'indica expressament que NO s'ha de carregar des de WD, tot i que estigui previst fer-ho per defecte. Indicar-ho posant noWD com a valor.
Paràmetres de control de la infotaula

Els següents paràmetres permeten alterar el funcionament estàndard de la infotaula. El seu ús s'hauria de limitar a situacions excepcionals, per a mantenir l'homogeneïtat entre articles d'una mateixa temàtica.

Paràmetre Explicació
wikidata no, quan es vulgui forçar la desaparició del botó de "modificar Wikidata" que es mostra al peu de la infotaula
item Codi d'item wikidata (Qnnnnn) que es vol fer servir quan sigui diferent al de l'article vigent. Pot ser útil quan la infotaula està en un espai de proves, d'usuari, etc. sense codi WD.

També és pot fer servir quan posem una infotaula d'un element dins l'article d'un altre.

Paràmetres per governar la possible taula incrustada d'edifici
edificiWD no, quan NO es vulgui que aparegui la "infotaula edifici" al peu en els casos que l'organització acompleixi les condicions per mostrar-la.
edificiitem Per defecte, es mostra la "infotaula edifici" quan l'organització compta a Wikidata amb la Localització (P276), on s'indica quin és l'edifici on resideix l'organització de l'article. Amb el paràmetre |edificiitem= es pot forçar mostrar la infotaula d'un edifici específic amb independència del que digui WD.
edif_nom
patrimWD no, quan es vulgui forçar que NO RECUPERI la informació de protecció patrimonial de l'edifici des de Wikidata dins la "infotaula edifici" incrustada.
ubicaWD si, quan es vulgui forçar que APAREGUI el bloc d'ubicació i coordenades des de Wikidata dins la "infotaula edifici" incrustada. El valor per defecte és "no" perquè la ubicació ja apareix al cos principal de la infotaula.
activWD si, quan es vulgui forçar que APAREGUI el bloc d'informació d'activitat dins la "infotaula edifici" incrustada. El valor per defecte és "no" perquè l'activitat ja forma part del cos principal de la infotaula.
edificiimatgeWD no, quan NO es vulgui que aparegui la imatge de la "infotaula edifici" incrustada.
edificimapaWD no, quan NO es vulgui que aparegui el mapa de localització de la "infotaula edifici" incrustada.


Paràmetres de contingut[modifica]

Paràmetre Explicació WD
Bloc INICIAL
nom Nom de l'estació (si ho deixeu en blanc sortirà el nom de la pàgina, sense complements entre parèntesi).
imatge El nom de la imatge: abc.jpg, xpz.png, 123.gif, etc. sense formats wiki tipus "fitxer:....".

Quan el contingut WD és "sense valor", el resultat és similar a no tenir contingut. Si no existeix Imatge (P18) a WD, intenta mostrar Imatge de la placa commemorativa (P1801)

Imatge (P18) o Imatge de la placa commemorativa (P1801)
peu La llegenda de la imatge si cal. Intenteu incloure-hi la data i circumstància de la foto. Llegenda (P2096) + Data (P585) de Imatge (P18) o de Imatge de la placa commemorativa (P1801)
alt Text alternatiu que apareix quan es posiciona el cursor sobre la imatge.
nom_original El nom escrit en la llengua original, si és en diferent alfabet o està catalanitzat. Per a evitar redundàncies, no es mostra quan és igual a nom. Nom original (P1559)
nom_original_lleng La llengua del nom original de l'estació.
mapa_lloc Nom del fitxer que conté una imatge amb el mapa / plànol on la ubicació està ja marcada. Només té utilitat quan es vol mostrar un conjunt de localitzacions o una àrea no representable amb el "mapa_localitzador" o amb els mapes dinàmics.
mida_mapa Mida de "mapa_lloc". Per defecte, amplada de taula
alt_mapa Text alternatiu de "mapa_lloc" que es mostra quan el cursor es passa epr sobre de la imatge
peu_mapa Text descriptiu de "mapa_lloc"
mapa_localitzador nom de la imatge que té un mapa de context on es destaca el lloc (municipi, regió, etc.) Imatge del mapa localitzador (P242)
zona_tarifaria Codi de la zona tarifària, un concepte habitual en àrees metropolitanes Zona tarifària (P3610)
estat País o estat on es troba l'estació Estat (P17)
municipi
comarca
Municipi i el següent nivell (comarca, regió, departament,etc.) on es troba l'estació Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) i el seu següent nivell superior
adreça Adreça específica (carrer, núm. ..) P969 (P969) de l'item o P969 (P969) de Localització (P276)
estat_us Estat d'operatibilitat i/o conservació
serveis Llista de serveis als viatgers no estrictament ferroviaris: accessibilitat, ascensors, restaurant, lavabos, pàrquings, etc. Per estètica i claredat es representen amb icones. Es recomana fer servir WD que aplica automàticament les icones a partir del nom Instal·lacions i serveis (P912)
propietari Organisme propietari de la infraestructura ferroviària Propietat de (P127)
operador Organisme(s) que gestionen la infraestructura ferroviària. Poden ser més d'una quan es tracta d'estacions multimodals amb diferents serveis que comparteixen instal·lacions Gestor/operador (P137), complementat amb S'aplica a (P518) per indicar a quins serveis està referit.
codi
nombre_vies Nombre de vies o andanes enteses com sigui l'estructura de l'estació. Ha de reflectir el nombre de punts d'embarcament senyalitzats de forma específica i referenciable. En algunes estacions (especialment de metro) una via és accessible des de dues andanes però les senyals fan referència a un únic concepte, ja sigui "línia" o "direcció nnnn". Nombre de vies amb plataformes (P1103)
horari Horari d'obertura al públic
contacte
telefon
Telèfon d'informació o contacte. Pot no coincidir amb un telèfon de la mateixa estació, sinó d'un telèfon genèric de l'operador Número de telèfon (P1329)
data_obertura Data d'obertura de l'estació com a servei ferroviari. NO necessàriament de la construcció de l'edifici, ja que en casos d'estacions molt antigues l'edifici que les acull actualment és posterior Obertura (P1619), complementat amb S'aplica a (P518) per indicar a quins serveis està referit quan hi ha més d'un (metro, ferrocarril,..) dins la mateixa estació.
data_tancament Data de finalització del servei ferroviari. Estil de vida (P1576), complementat amb S'aplica a (P518) per indicar a quins serveis està referit quan hi ha més d'un (metro, ferrocarril,..) dins la mateixa estació.
passatgers Volum de passatgers anual, amb indicació de l'any Nombre de passatgers per període (P3872) i l'any a que correspon Data (P585)
Bloc LÍNIES I SERVEIS FERROVIARIS
En aquest bloc es mostren les línies i serveis ferroviaris (tren, metro, tramvia):
  • WIKIDATA: que es presten directament a l'estació. Els enllaços amb altres serveis de transports aliens a l'estació van al bloc "Enllaços".
  • MANUAL: la informació sobre ferrocarrils i metro tant si formen part de l'estació com si es tracta d'enllaços que es poden realitzar. En la modalitat manual el contingut es mostra segmentat per tipologia (rodalies, regionals, llarga distància, metro, etc.) mitjançant els paràmetres que es mostren a continuació. Per als mitjans del nostre entorn el contingut s'aportarà mitjançant la plantilla {{FCAT}} que permet indicar sintèticament els codis de línies i la plantilla els converteix en el seu codi.
metro_barcelona Línies de metro de Barcelona
metro_valencia Línies de metro de València
metro_madrid Línies de metro de Madrid
metro_sevilla Línies de metro de Sevilla
metro_palma Línies de metro de Palma
fgc Línies de Ferrocarrils de la Generalitat
sfm Línies dels Serveis Ferroviaris de Mallorca
rodalia_barcelona Línies de Rodalies Renfe de Barcelona
rodalia_valencia Línies de Rodalies Renfe de València
rodalia_alacant Línies de Rodalies Renfe d'Alacant
rodalia_madrid Línies de Rodalies Renfe de Madrid
feve Línies de Ferrocarrils de Via Estreta
rodalia Línies de Rodalies Renfe (en general)
curta_distancia Línies de rodalies d'àmbit metropolità o d'altres de curt recorregut
mitjana_distancia Trens regionals
llarga_distancia Trens amb serveis fora de l'àmbit regional i/o de l'àmbit geogràfic de l'operador
TAV Trens d'Alta Velocitat en les seves diferents denominacions.
Bloc ENLLAÇOS
En aquest bloc es mostren:
  • WIKIDATA: Les línies i serveis que NO es presten directament a l'estació, però amb els que es pot enllaçar dins un radi raonable, sempre que siguin ferroviaris (tram, metro,..). Els autobusos, bicicletes o altres no es tracten automàticament des de WD en aquesta plantilla i s'han d'informar manualment.
  • MANUAL: Tota la informació sobre els transports diferents a trens i metros amb els que es pot enllaçar des d'aquesta estació. Això inclou autobusos, tramvies, i altres serveis com bicicletes públiques, ferris o troleibusos, etc. En alguns casos la informació es pot aportar mitjançant la plantilla {{Bus}}.
tram_barcelona Xarxa de Tramvies de Barcelona
tram Servei de Tramvies
bus_tmb Autobusos de Barcelona
bus_emtv Autobusos de València
bus_emtpalma Autobusos de Palma
urbans Autobusos urbans, en general
interurbans Autobusos interurbans, en general
nitbus Autobusos nocturns, en general
metro Xarxa de metro, en general
autobus Altres serveis d'autobús
tramvia Altres serveis de tramvia
troleibus Serveis de trolebús
vaixell Serveis de ferri o altres tipus de transport en vaixell
altres_transports Bicing, etc.

Exemples[modifica]

Estació a Espanya[modifica]

Infotaula estacióBarcelona Sants
Sants Estació
Estació de Sants
Informació general
Zona tarifària1
AdreçaPlaça dels Països Catalans, s/n
MunicipiSants (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
ServeisEstacció accessible Ascensor Estació d'autobús Servei d'autobús urbà Aparcament Guixeta Cafeteria
Propers trens71801 Modifica el valor a Wikidata
OperadorAdministrador de Infraestructuras Ferroviarias (infraestructura ferroviària)
Renfe Operadora (transport ferroviari) Modifica el valor a Wikidata
PropietariAdministrador de Infraestructuras Ferroviarias Modifica el valor a Wikidata
Nombre vies14 Modifica el valor a Wikidata
Contacteadif: 902 24 02 02
Data obertura1975 Modifica el valor a Wikidata
Línies i serveis
Rodalies Renfe
Metro
Regionals
Llarga DistànciaAlaris, Alvia, Arco, Estrella, Euromed, Talgo, Trenhotel
Alta VelocitatAvant
Enllaços
Intercanvis Modifica el valor a Wikidata
Bus TMB27 30 32 43 44 78 109 115
InterurbansCJ
NitbúsN0
Altres transportsbicing
Map
 41° 22′ 44″ N, 2° 08′ 24″ E / 41.3789°N,2.14°E / 41.3789; 2.14
EpònimSants Modifica el valor a Wikidata
Dades (Edifici)
Construcció1975 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata
Altitud30 m Modifica el valor a Wikidata
{{Infotaula estació de ferrocarril
|item               = Q800453
|tipus_estacio      = Estació central
|nom                =  Barcelona Sants <br /> {{FCAT|M|M}} Sants Estació
|zona_atm           = 1
|serveis            = {{FCAT||acc|elev|ebus|busur|park|tick|cafe}}
|adreça             = [[Plaça dels Països Catalans]], s/n
|codi               = 71801
|contacte           = adif: 902 24 02 02
|imatge             = Barcelona.Estacio.Sants.jpg
|mapa_localitzador  =  Destinations from Barcelona-Sants Station.svg
|llegenda           = Estació de Sants
|metro_barcelona    = {{FCAT|M|L3|L5}}
|rodalia_barcelona  = {{FCAT|M|R1|R2|R2N|R2S|R3|R4|R7}}
|mitjana_distancia  = {{FCAT|M|R11|R12|R13|R14|R15|R16|Ca6}}
|llarga_distancia   = [[Alaris]], [[Alvia]], [[Arco (Renfe)|Arco]], [[Tren Estrella|Estrella]], [[Euromed]], [[Talgo]], [[Trenhotel]]
|TAV                = {{FCAT|M|Avant|A Barcelona}}
|bus_tmb            = {{BUS|7|tmb|27|30|32|43|44|78|109}} {{BUS|1|altres|white|red|115}}
|interurbans        = {{BUS|1|inter|CJ}} 
|nitbus             = {{BUS|1|nit|N0}}
|altres_transports  = {{Bicing}}
}}


Estació europea[modifica]

Infotaula estacióEstació de Tolosa-Matabuòu
Façana de l'estació
Informació general
Adreça64, Boulevard Pierre Sémard BP 31203 Toulouse Cedex 5
MunicipiTolosa (França) Modifica el valor a Wikidata
ServeisTGV, Corail Téoz, Corail Lunéa, Corail, Corail Intercités, TER
OperadorSNCF Modifica el valor a Wikidata
PropietariSNCF Modifica el valor a Wikidata
Nombre vies14
Data obertura30 d'agost de 1856
Passatgers10,1 milions (2014)
Línies i serveis
Àmbit metropolitàLínia D , Línia Brive-la-Gaillarde a Toulouse
RegionalsTER Bordeaux-Saint-Jean a Sète
Llarga DistànciaToulouse a Bayonne,
Enllaços
Intercanvis Modifica el valor a Wikidata
MetroMetro de Tolosa,
AutobúsL8,14,23,27,39,42,43 i Aéroport
Map
 43° 36′ 40″ N, 1° 27′ 13″ E / 43.6111°N,1.4536°E / 43.6111; 1.4536
Dades (Edifici)
ArquitecteMarius Toudoire Modifica el valor a Wikidata
Construcció1905 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata
Altitud146 m Modifica el valor a Wikidata
Monument històric inventariat
Data28 desembre 1984
IdentificadorPA00094527
{{Infotaula estació de ferrocarril
|item               = Q373449
|nom = Estació de Tolosa-Matabuòu
|imatge= Gare de Toulouse-Matabiau - Facade.jpg
|peu = Façana de l'estació 
|adreça= 	64, Boulevard Pierre Sémard
BP 31203 Toulouse Cedex 5
|nombre_vies        = 14   
|passatgers         = 10,1 milions (2014)  
| data_obertura     =  30 d'agost de 1856
|serveis = [[TGV]], [[Corail Téoz]], [[Corail Lunéa]], [[Voiture Corail|Corail]], [[Corail Intercités]], [[Transport express régional|TER]]
|alta_velocitat = TGV
|curta_distancia= Línia D , Línia Brive-la-Gaillarde a Toulouse
|mitjana_distancia= [[TER]] Bordeaux-Saint-Jean a Sète
|llarga_distancia=  Toulouse a Bayonne, 
|metro              = [[Metro de Tolosa]],[[fitxer:Toulouse_line_A_symbol.svg|15px]]
|autobus            = L8,14,23,27,39,42,43 i Aéroport
}}