Plantilla:Portada600k

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
642.484 articles
1.473 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Jinmei characters.PNG
Article del dia
El jinmeiyō kanji és una llista de 983 caràcters xinesos, creats com a un grup suplementari dels caràcters que poden ser usats de manera legal per registrar noms propis al Japó, complementària a la llista de "caràcters usats comunament" o jōyō kanji, que es refereix als caràcters d'ús quotidià al Japó. Com a regla principal, els noms propis japonesos que es registren poden contenir solament caràcters del jōyō kanji (que es llegeixen com a noms usats del mètode nanori), jinmeiyō kanji, katakana i hiragana. Al Japó s'ensenya el jinmeiyō kanji a partir de l'educació secundària, i es requereix experiència en aquest, el Nivell 2 del Kanji kentei, un examen de suficiència en el coneixement dels kanjis. - Vegeu informació sobre la imatge

Jinmeiyō kanji

Jinmei characters.PNG

El jinmeiyō kanji és una llista de 983 caràcters xinesos, creats com a un grup suplementari dels caràcters que poden ser usats de manera legal per registrar noms propis al Japó, complementària a la llista de "caràcters usats comunament" o jōyō kanji, que es refereix als caràcters d'ús quotidià al Japó.

Com a regla principal, els noms propis japonesos que es registren poden contenir solament caràcters del jōyō kanji (que es llegeixen com a noms usats del mètode nanori), jinmeiyō kanji, katakana i hiragana. Al Japó s'ensenya el jinmeiyō kanji a partir de l'educació secundària, i es requereix experiència en aquest, el Nivell 2 del Kanji kentei, un examen de suficiència en el coneixement dels kanjis.Chiesa di San Polo (Venice) - Oratorio del Crocifisso - St Vincent Ferreri preaches to the crowd.jpg
Imatge del dia
Sant Vicent Ferrer predicant a la multitud (1745-1749), obra de Giovanni Domenico Tiepolo a Venècia - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Chiesa di San Polo (Venice) - Oratorio del Crocifisso - St Vincent Ferreri preaches to the crowd.jpg

Sant Vicent Ferrer predicant a la multitud (1745-1749), obra de Giovanni Domenico Tiepolo a Venècia

Cartell concurs La Càpsula del Temps 2020.jpg
Projecte destacat
Afegeix noves efemèrides referenciades a les cronologies de la Viquipèdia, Viquidites, Viquitexts i Wikidata per ajudar-nos a refer la càpsula del temps. Participa ara del concurs anual gamificat dels projectes Wikimedia en català!

Projecte destacat: La càpsula del temps

Cartell concurs La Càpsula del Temps 2020.jpg

Afegeix noves efemèrides referenciades a les cronologies de la Viquipèdia, Viquidites, Viquitexts i Wikidata per ajudar-nos a refer la càpsula del temps. Participa ara del concurs anual gamificat dels projectes Wikimedia en català!


4 d'abril

L’europeista Keir Starmer substitueix Jeremy Corbyn al capdavant dels laboristes britànics.


30 de març

Macedònia del Nord esdevé membre de ple dret de l'OTAN, sis dies després que la Unió Europea arribés a un acord polític per a negociar-ne el possible accés, i també el d'Albània, al bloc europeu.


30 de març

El COI confirma que els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 se celebraran del 23 de juliol al 8 d'agost de l'any 2021 i els Jocs Paralímpics del 24 d'agost al 5 de setembre.


18 de març

Pat Hanrahan i Edwin Catmull guanyen el Premi Turing 2019, atorgat per l'Association for Computing Machinery, per les seves contribucions als gràfics 3D per ordinador.

Alan Turing Memorial Closer.jpg

Estàtua d'Alan Turing, qui dona nom al premi de l'ACM, a Manchester.    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 45 anys
Neix Caitlin Moran, periodista, escriptora i columnista anglesa.
Avui fa 70 anys
Neix Agnetha Fältskog, cantant i compositora sueca coneguda sobretot per formar part del grup suec ABBA.
Avui fa 145 anys
Neix Mistinguett, cantant, actriu i vedet francesa (m. 1956).
Avui fa 295 anys
Neix Pasquale Paoli, dirigent polític, considerat el pare del nacionalisme cors (m. 1807).