Plantilla Discussió:Infotaula de bisbat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Bisbats sense {{Infotaula de bisbat}} o {{Infotaula d'organització}}: https://petscan.wmflabs.org/?psid=3897074 Pau Cabot · Discussió 14:11, 2 abr 2018 (CEST)

Catedral[modifica]

CONVERSA TRASLLADADA des de Plantilla Discussió:Infotaula d'organització Estaria bé importar Catedral (P1885) per a les diòcesis. Vegeu Bisbat de Conca i Bisbat de Conca (Q474978). Pau Cabot · Discussió 13:53, 2 abr 2018 (CEST)

No seria la Ubicació (P276) ?. Així li sortiria al peu de la infotaula. --amador (disc.) 08:09, 26 maig 2018 (CEST)
@Amadalvarez: (amb una mica de retard) Diria que no. La seu del Bisbat de Mallorca no és a la Catedral de Palma, per exemple. Pau Cabot · Discussió 18:57, 17 oct 2018 (CEST)
@Paucabot:Ondia, m'havia oblidat. Doncs, la posem. Jo suggeriria que obrim una llista de novetats i canvis que se suggereixen sobre aquesta infotaula, perquè serà la propera a passar a V3.0 i així fem un paquet substancial. Per exemple, hauríem d'acabar de preparar-la pels clubs esportius, etc. Que et sembla ?.--amador (disc.) 06:33, 18 oct 2018 (CEST)

Integració[modifica]

@Paucabot: me l'he estat mirant i penso que l'hauríem d'integrar amb {{infotaula geografia política}} i no amb "orgnització". Fixa't que parla d'uns territoris que tenen uns límits diferents als civils/polítics. Però tenen jerarquia entre ells, tenen un mandatari, una superfície, població, llindes, etc. Un dels problemes (espero que resoluble) és que fan servir altres formes d'anomenar algunes coses i que ens trobarem amb algun element pel qual no tenim propietat, però això ja ens passa ara amb molts paràmetres de la "geografia política". Ho treballaré una mica més a veure que surt. Salut ! amador (disc.) 06:52, 6 jul 2019 (CEST)

D'acord. Ja diràs. Pau Cabot · Discussió 09:40, 6 jul 2019 (CEST)
@Paucabot, Bestiasonica, Ignasi, Medol, Barcelona:@Bocachete: Com a editors qua apareixeu en articles de bisbats, us convido a opinar i proposar. Tinc preparat el canvi de funcionament d'aquesta infotaula que quedaria integrada dins {{Infotaula de geografia política}} (al punt anterior s'expliquen les raons d'aquesta elecció). Amb aquesta integració guanyem en que està integrada a WD, que es podrà fer servir no tan sols pels bisbats, sinó per nivells inferiors com l'arxiprestat o les parròquies (l'entitat, no el temple que continua fent servir {{Edifici}}), incorpora cartografia, etc. Per contra ens desapareixen algunes dades, al meu entendre difícils de mantenir i que, ara, sovint ni tant sols estan dins el cos de l'article, com ara: el nombre de càrrecs (ardiaconats, diaconats, congregacions, membres, esglésies, escoles). Tampoc surten el detall de la cúria diocesana i es limita a mostrar el bisbe titular. La resta d'informació, potser ubicada en un lloc diferent, està recollida. Podeu veure una mostra del abans-després + una mostra de com es mostraria una parròquia a special:permalink/21519260, on també podeu veure les llistes autogenerades de l'estructura territorial de la diòcesi que es podria mostrar dins el cos de l'article. Compto amb els vostres comentaris per mirar de canviar-ho a primers d'agost. Merci, amador (disc.) 10:24, 26 jul 2019 (CEST)
A mi em sembla molt bé.--Medol (disc.) 22:35, 26 jul 2019 (CEST)
En principi, també em sembla molt bé. --Ignasi (disc.) 00:07, 27 jul 2019 (CEST)

d'acord --barcelona (disc.) 10:45, 27 jul 2019 (CEST)

Estructura eclesiàstica[modifica]

@Paucabot, Bocachete, Barcelona, Asfarer: Per continuar amb la tasca d'integració, trasllado aquí aquesta entrada de la meva discussió a WD que vaig fer quan el @Davidpar: es va oferir a ajudar-me.

Si teniu comentaris, afegiu-los a la subsecció final per tal de mantenir una descripció amb el resultat final net. Merci.amador (disc.) 09:15, 24 jul 2019 (CEST)


Estructura eclesiàstica

Per tal de poder organitzar i tractar a les infotaules els diferents elements de l'estructura eclesiàstica, observem que el seu funcionament és de diferent morfologia i nivells que les estructures de política-administrativa, però amb els mateixos criteris. Fins fa poc, a WD només existia la Diòcesi (P708), però fa poc s'ha creat la Localitzat a l'entitat administrativa eclesiàstica (P5607). Són equivalents, respectivament a la Estat (P17) i la Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131).

Com funciona l'estructura jeràrquica eclesiàstica?. Formalment té només 3 nivells:

 1. papa
 2. bisbes, arquebisbes, etc.
 3. prevere, mossèn, rector, arxipreste, etc.

És a dir, formalment, tots els bisbes del món reporten directament a la Santa Seu. Ara bé, per coordinar-se territorialment, hi ha altres instruments organitzatius que no alteren la jerarquia oficial, si bé tenen certa preeminència sobre altres iguals. Casos més importants:

 • A nivell dels bisbes trobem:
  • Arquebisbe, és bisbe d'un bisbat que coordina temes pastorals amb altres bisbes d'un entorn veí.
  • Província eclesiàstica, és un òrgan de coordinació de bisbes d'un territori força més gran (podríem assimilar-lo a una Comunitat autònoma).
  • Conferència episcopal: És l'òrgan de reunió i coordinació de tots els bisbes d'un territori, habitualment coincident amb el territori d'un estat. El seu poder segurament té a veure en que proposa canvis de bisbes a la Santa Seu, si bé no és -formalment- el cap dels bisbes, més aviat fa el rol de col·legi professional.
 • A nivell dels preveres o sacerdots, hi ha multitud de denominacions que tenen a veure amb la funció (ocupació, tasca, activitat,..) que fan, si bé jeràrquicament són iguals (bé, tots els ministres són iguals, però no és el mateix portar economia que esports). Sí que destaquen dos càrrecs, també de coordinació, que ens afectaran per crear els nivells de WD:
 • rector, que vol dir que és titular d'una parròquia (que pot tenir diversos temples, un dels quals és el parroquial)
 • arxiprest, és un dels rectors que, a més de portar la seva parròquia, coordina els temes comuns d'altres rectors veïns. És a dir, com l'arquebisbe, però del nivell 3.
Com es tradueix en nivells estructurals (de l'organització, no dels càrrecs)?
I de qui depenen
Com juguen les propietats WD a l'estructura?

Podem veure una mostra del que estem construint amb: Bisbat de Terrassa o, en altre format, l'espectacular Bisbat de Girona, per exemple. Traslladat a infotaules, tot i que ara només tenim articles a nivell de bisbat i no hi ha articles d'arxiprestats ni de parròquies, podeu veure una mostra de com funcionaria a special:permalink/21519417.

Que tenim ja a WD ?

Bàsicament: Diòcesis i esglésies (edifici). Per tant, cal donar d'alta les estructures intermèdies: bàsicament parròquia eclesiàstica (Q102496) >> arxiprestat (Q47999270), seguint el model del bisbat de Girona o de Terrassa. Amb independència que ja podem migrar la infotaula de bisbat actual, per aconseguir els millors resultats s'hauria de fer una feina de cerca d'informació important a partir de les webs dels bisbats, que no totes tenen el nivell desitjat. Cal saber per fer la feina:

 • En quins arxiprestats s'estructura la diòcesi.
 • Quines parròquies té cada arxiprestat i quin és el temple parroquial (acostum a ser obvi, perquè el nom de la parròquia és el de l'església)
 • De quina parròquia depèn cada temple, església, monestir,... Això està molt mal documentat. Un regla imprecisa seria assignar-li aquells que coincideixen amb el municipi de la parroquial. Però dic imprecisa, perquè al costat de casa tinc una ermita que està en un municipi i en depèn de la parròquia d'un altre municipi. Aquest coneixement com a veí, no apareix recollit a la web del bisbat.

Amb aquesta documentació cal mirar que tenim i que cal crear, posar-li el codis del que ja està creat, afegir-li altra informació de característiques: nom del bisbe (els mossens no els poso), superfície, territoris amb que limita, pressupost, etc.

Podeu deixar els vostres comentaris/correccions/suggeriments a continuació. Merci, amador (disc.) 09:15, 24 jul 2019 (CEST)

Comentaris[modifica]

 • Qualsevol cosa que representi una certa estructuració de les dades de forma automatitzada emprant els algorismes derivats de WD al meu parer ha de facilitar les tasques o a implementar dades estructurades per a altres versions ling. de Wikipedia. Tanmateix cal deixar la possibilitat d'afegir informació mitjançant frases més o menys breus, si s'escau dins de la mateixa sintaxi de la plantilla. Com bé dieu les divisions territorials eclesiàstiques no sempre coincideixen amb la territorialització de les administracions públiques. Així mateix aquestes divisions tenen una certa variació temporal (p. ex.: creació/extinció de parròquies, agregació o desagregació de bisbats, reassignacions d'un parròquia a una altra diòcesi) que crec que pot resultar rellevant poder recollir en la infotaula, tot i que no crec que de manera fàcilment automatitzable o traslladable a WD. Pel que fa als ordes religiosos, mengen a banda, tenen una certa autonomia respecte l'acció diocesana, com a mínim des del punt de vista de la jerarquia i intueixo que potser des del punt de vista territorial, ja que també s'organitzen en "províncies" pròpies (P.ex. el pare provincial). Recalco llanceu-vos-hi! Salut! --Bestiasonica: enraonem? 22:53, 9 ago 2019 (CEST)

Ritus[modifica]

Una apreciació.

Veig que ara, en l'antiga casella de "ritu", indica "religió".

Crec que això ha d'anar diferenciat: Com a mínim, dins de l'Església Catòlica (en altres confessions no estic segur) hi ha diferents ritus de celebració. L'úniversal és el "ritu romà"; però hi ha llocs on, per la tradició, també tenen ritus propis, com pot ser el ritu hispà a Toledo, el ritu ambrosià a Milà o el ritu bizantí a les esglésies de tradició oriental, tot i que catòliques.

L'apartat "religió", seria pel més generic (Catolicisme, Luteranisme, Ortodox grec, Ortodox rus...)

Li podéu donar un cop d'ull?

Gràcies --Ignasi (disc.) 22:25, 26 ago 2019 (CEST)