Plantilla Discussió:Lingüística catalana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Lingüística catalana
Català
Dialectes del català
Gramàtica catalana
Literatura catalana
Lingüistes catalans
portal Portal de la llengua catalana
Edita

M'agradaria fer canvis a la plantilla ja existent. Els canvis que proposo els podeu trobar a la dreta. Es basa en una ampliació de la plantilla que ja està creada. Per falta de coneixement, no se si podria afegir l'opció d'amagar a cada apartat ja que així quedaria més recollida i s'hi podrien afegir més apartats i subapartats. Mirant articles relacionats amb el català he vist que a vegades es fa difícil navegar entre ells si no tens certa experiència a la viquipèdia, com navegar a través de les categories, i crec que aixó permetria a no experimentats, i més experimentats, llegir millor aquesta série de articles estretament relacionats i que actualment només hi ha la plantilla a 5 d'ells.--Vinals (Vine i xerrem) 00:37, 14 gen 2009 (CET)

Hi estic plenament d'acord. Crec que podràs fer-ho plegable/desplegable, com ara la plantilla infobox o la que hi ha als articles de barcelona. Et permet triar quina secció vols oberta segons quin article la poses. Segur que ho saps però l'explique per als que no ho sàpiguen. Seria possible llavors de crear un arbre de dialectes i subdialects, i així queda més gràfic el nivell de cada un; tot açò es veuria al capdamunt dels articles de dialectes, per exemple. Potser caldrà fer l'enllaç al portal més vistós o diferenciat, de moment queda una mica amagat i sembla un altre article (tot i que porta el símbol dels portals, això no ho sap tothom què és). Per fi vull dir que hi ha articles, com combinació de pronoms febles, on una plantilla més llarga malmetria el disseny. --espencat (discussió) 11:58, 14 gen 2009 (CET)
Em referia a aquesta plantilla. M'imagine que es podrà fer menys ample.--espencat (discussió) 20:08, 14 gen 2009 (CET)
Si s'amplia tant és millor fer-la tipus plantilla de navegació a peu de pàgina. --V.Riullop (parlem-ne) 20:33, 14 gen 2009 (CET)
Perdó, però no hi estic d'acord. El format vertical del contingut, sobretot de l'arbre de dialectes, exigeix una plantilla vertical. Això sí, cal que siga desplegable. --espencat (discussió) 12:58, 15 gen 2009 (CET)

Un exemple --espencat (discussió) 13:04, 15 gen 2009 (CET)

Companys, sobre les qüestions més mecàniques, no goso opinar perquè no hi entenc prou. Des del punt de vista visual, m'agrada com queda. Ara bé, de contingut, sí que hi diria coses: els dos grans blocs de dialectes del català són els que heu posat: oriental i occidental. Feta aquesta primera subdivisió, la segona seria la divisió en dos del bloc occidental (nord-occidental i meridional o valencià) i en quatre del bloc oriental (septentrional, central, balear i alguerès). Heu posat en aquest quadre variants del català (ben apreciables, però ara no es tracta de discutir això: totes ho són igual, d'apreciables) que no pertanyen a aquesta segona divisió de les variants diatòpiques del català. El xipella és una variant que pertany alhora al bloc oriental i a l'occidental, ja que és un parlar de transició entre tots dos blocs. Al parlar de transició que esmenteu al bloc occidental li passa quelcom de semblant: és una variant de transició entre el nord-occidental i el meridional o valencià. Al mateix nivell que aquestes variants, n'hi ha d'altres que no esmenteu (i són prou interessants i dignes): el pallarès, el ribagorçà, el parlar de transició entre el central i el septentrional, el mallorquí (o els mallorquins!), el menorquí, l'eivissenc, el valencià apitxat, el valencià meridional... No sé exactament si voleu dir això, amb el que dieu dels desplegables, però jo m'imagino que estaria bé que en un primer moment apareguessin en pantalla els sis grans dialectes, i que en el moment que s'entrés en la llista, es desplegués una segona llista amb més detall: amb els subdialectes. Podeu trobar fàcilment tota la informació, però si us cal, m'ofereixo a proporcionar-vos-la.--Claudefa (discussió) 21:12, 15 gen 2009 (CET)

Hi torno: l'apartat dedicat a la gramàtica oblida coses importants, i dóna importància a coses que en tenen, però molt més relativa (per exemple, un apartat específic sobre ortologia, quan no n'hi ha cap sobre ortografia: no són pas la mateixa cosa!). Si us interessa, m'ho puc mirar amb cura quan disposi d'una mica de temps...--Claudefa (discussió) 21:17, 15 gen 2009 (CET)

El navbox té una opció per fer la taula més petita, i pots aconseguir la mateixa amplada que en l'altre format, però ho he estat provant i dóna varis problemes. No se si en l'altre format hi ha alguna manera d'amagar, fent servir el collapsed. --Vinals (Vine i xerrem) 13:39, 16 gen 2009 (CET)

D'acord Vilar, no hi tinc inconvenient en canviar el model de plantilla. Ja trobe que has entès el que volia fer.

Claudefa, gràcies, la teua ajuda serà com sempre benvinguda! DIria que he copiat i enganxat els dialectes principals de la tuala de l'article dialectes del català, doncs si hi ha alguna inconsistència, caldrà rectificar-la-hi. També estic d'acord que la xipella no és un dialecte de primer rang, i molt menys privativment part de l'oriental, però així apareix a la taula de l'article. Desconec si podem fer sub-apartats (vull dir: desplegaments dins de desplegaments) però m'imagine que sí. Què hi penses Vilar? Es pot? :-) --espencat (discussió) 11:55, 19 gen 2009 (CET)

Segon intent[modifica]

En Vinals diu que podriem emprar aquesta, que es diu Navframe: (Copiat de la viqui anglesa) --espencat (discussió) 20:25, 11 feb 2009 (CET)

Lingüística catalana
portal Portal del català
Edita

Ordre:

 • Nivell 1
  • Nivell 2
   • Nivell 3
    • Nivell 4
 • Nivell 1

L'única cosa que no m'agrada d'aquesta versió és que no veig com pots programar que es desplegue una secció, com ara sí es pot fer, i amb molt d'efecte, a articles sobre els dialectes, per exemple. Vilar, he fet el millor que puga ací, si pots rematar alguna cosa, tira-li! --espencat (discussió) 20:41, 11 feb 2009 (CET)

No té sentit que el tortosí estigui al marge del bloc occidental. 88.27.93.113 (discussió) 20:54, 11 feb 2009 (CET)

Em sembla que aquests no vénen al cas en una plantilla de Lingüística catalana:

 • Interferències gramaticals del castellà sobre el català
 • Llista de falsos amics del català amb el castellà

Perique des Palottes (disc.) 18:17, 12 nov 2009 (CET)

Per què? Són aspectes importants en el canvi que pateix la llengua. Sense això no té sentit parlar de catanyol. --espencat (disc.) 14:42, 13 nov 2009 (CET)

tercera versió[modifica]

M'encanta la nova versió, molt millor! Una pregunta: no funciona la tria de quin apartat ha de ser desenrotllat en cada article (el catanyol, per exemple, hauria d'exir amb els dialectes desenrotllats). --espencat (disc.) 13:19, 14 maig 2010 (CEST) Veigque hi ha opcions en anglès sobre collapsable lists, on introdueixes "lingüística catalana|expanded=[nom de secció]", però no sé com aplicar-ho. --espencat (disc.) 15:08, 18 maig 2010 (CEST)

Un altre problema és que la llista de dialectes s'orienta en mig, i s'hi perd la idea de jerarquia dialèctica. --espencat (disc.) 15:22, 18 maig 2010 (CEST)

Problemes amb la plantilla[modifica]

Hola, quan obro un article que conté aquesta plantilla de navegació se'm veu durant un segon l'apartat dels dialectes, que m'ocupa tota la pantalla, i després es tanca sol (és una mena de retard en la càrrega). Als ordinadors de la universitat també em passa. Crec que seria millor fer una simple llista i que qui vulgui ampliar la informació vagi a l'article corresponent.--Arnaugir 17:07, 24 oct 2011 (CEST)

2016[modifica]

Aquesta és una plantilla de navegació enorme, que a més, en lloc d'estar a baix està al lateral i afecta a la lectura dels articles. Propòs, si no es millora això, almanco, eliminar-la dels articles. Pau Cabot · Discussió 11:03, 15 oct 2016 (CEST)

Actualment s'usa a 20 articles. Pau Cabot · Discussió 11:04, 15 oct 2016 (CEST)