Plaques de matrícula d'Àustria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Placa de matrícula austríaca amb l'escut de l'estat d'Oberösterreich i el codi VB de Vöcklabruck.
Matrícula amb la combinació màxima de 6 caràcters més 1 lletra de Viena (W).

Les plaques de matrícula dels vehicles de la República d'Àustria es componen d'una o dues lletres corresponents al codi del districte seguides de l'escut de l'estat federal (Bundesländer) i una combinació alfanumèrica amb un mínim de 2 caràcters i un màxim de 6 (per exemple, EU-section-with-A VB 123AB). Tots en color negre sobre un fons blanc. A la part superior i inferior de la placa, hi ha tres franges primes vermella-blanca-vermella (colors de la bandera austríaca).

Les dimensions i el format és el comú a la resta de plaques de la Unió Europea,[1] pel que també porta la secció blava a l'extrem esquerre amb les estrelles en cercle de la UE i el codi del país, A.

Tipografia[modifica]

Les matrícules actuals, i des de la dècada de 1940 en endavant, han utilitzat una tipografia de pal sec o sans-serif basada en la DIN 1451 però amb finals de traç arrodonits, encara que les formes han anat canviat lleugerament els darrers anys. A banda dels finals de traç arrodonits altres diferències notables amb la norma DIN 1451 són:[2]

  • El número 7 sense pal a la part superior esquerra i molt lleugera curvatura al pal diagonal.
  • La lletra J afegeix un pal travesser a la part superior que s'estén des de l'esquerra per tot l'ample del caràcter.

Codificació[modifica]

Matrícula amb el codi d'Innsbruck (I) i l'escut de l'estat del Tirol al qual pertany.

El codi d'identificació territorial, s'indica mitjançant un grup d'una o dues lletres a l'esquerra de la matrícula. Amb una sola lletra s'indiquen les capitals de l'estat federal i amb dues lletres els districtes, seguides de l'escut de l'estat al qual pertany la ciutat o el districte.

Els vehicles oficials de l'estat austríac porten l'escut de la República d'Àustria.

Altres tipus de matrícules[modifica]

Històriques[modifica]

Matrícula anterior a l'any 2002.
De 1990 a 2002 es varen utilitzar plaques idèntiques a les actuals, però sense la distintiva franja blava de la Unió Europea.

Personalitzades[modifica]

Matrícula personalitzada fent servir el programari.
És possible obtenir una placa de matrícula personalitzada mitjançant un pagament. El format ha de mantenir el codi de districte, l'escut de l'estat al qual pertany i una combinació alfanumèrica que és el que fa que es distingeixin de les matrícules normals (per exemple, JO+escut+RDI1). Aquí es pot provar el programa per personalitzar-se la matrícula[3]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaques de matrícula d'Àustria