Plaques de matrícula d'Albània

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Matrícula actual en què es veu que no s'utilitza la franja blava de la dreta.

Les plaques de matrícula dels vehicles d'Albània es componen des de l'any 2011[1] d'un sistema de numeració alfanumèric format per dues lletres, tres xifres i dues lletres (per exemple, AA 111AA) molt similar al que s'utilitza en les plaques de matrícula a Itàlia des del 1994 i a França des del 2009. Els caràcter són en color negre sobre un fons blanc i no indiquen la procedència del vehicle.

Proposta del nou format.

Les plaques comencen a l'esquerra amb una franja blava, a semblança de les plaques de la UE, amb l'àliga bicèfala i el codi del país. AL i redissenyat en blanc. I acaben a la dreta amb una altra franja blava on hi consta l'any de registre del vehicle i el codi regional en blanc. S'ha observat que aquests dos elements d'identificació són de facto no inclosos actualment en l'edició de les plaques.[2]

Està previst l'ús de les 26 lletres de l'alfabet llatí, i per distingir la lletra O del 0, aquest últim està tallat per una petita ruptura en diagonal al costat superior dret, de manera similar a l'utilitzat en les plaques de matrícula alemanyes.

Codificació[modifica]

Mapa amb la localitazació dels codis albanesos.

La codificació de les matrícules corresponia als 36 districtes en què està dividit el país:

Història[modifica]

Matrícula antiga amb caràcters estrets. TR = Tirana.
Matrícula més antiga amb la font DIN 1451. SH = Shkodër.

Del 1993 fins al 2011 les plaques es componien d'una franja esquerra de color vermell amb l'àliga bicèfala en negre i el codi de país AL en blanc. La combinació de caràcters estava formada per dues lletres corresponents a la regió de matriculació del vehicle seguit de 4 xifres i una lletra. Les lletres O i Q no eren utilitzades per evitar possibles confusions.

Al llarg dels anys ha patit petites variacions, com l'espai entre caràcters i l'efegitó d'un holograma de seguretat. Els caràcters també van passar d'escriure's en una font DIN 1451 a una més estreta.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]