Plaques de matrícula de Suècia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Model de matrícula sueca a partir 2014 (sense adhesiu).
Matrícula amb l'adhesiu obligatori (de 2001 a 2013).

Les plaques de matrícula dels vehicles de Suècia segueixen des del 2004 un sistema alfanumèric format per tres lletres i tres xifres separades per un espai, però des del 2019 es va canviar de manera que l'última xifra també pot ser una lletra (passant de EU-section-with-S ABC 123 a EU-section-with-S ABC 12D),[1] de color negre sobre un fons blanc. Les mides de la placa són de 520 mm per 110 mm.[2] La combinació és simplement una sèrie i no té connexió amb una ubicació geogràfica, però l'última xifra serveix per indicar quan s'ha de passar la inspecció tècnica del vehicle (ja que abans del 2014 ho indicava l'adhesiu obligatori ubicat al centre).[3]

El format és el comú a la resta de plaques de la Unió Europea, pel que també porta la secció blava a l'extrem esquerre amb les estrelles en cercle de la UE i el codi internacional del país, S.[4]

De l'alfabet suec s'utilitzen totes les lletres excepte la I, Q, V, Å, Ä i Ö. A més, existeix un llistat de 91 combinacions de lletres publicada per l'Agència Sueca del Transport (Transport Styrelsen) que tampoc es poden utilitzar ni a les plaques ordinàries ni a les personalitzades, ja que tenen connotacions ofensives, polítiques o inadeqüades.[5]

Tipografia[modifica]

Mostra de la tipografia Helvètica bold (període 1994-2001).

Suècia va començar a utilitzar una tipografia derivada de DIN 1451 el 1972. Del 1994 i fins al 2001, però va canviar a una forma modificada de l'Helvètica Bold, a continuació, el 2002 va tornar al DIN 1451 de nou. Durant el primer període DIN (fins al 1994) va emprar les formes modernes dels números 6 i 9 els quals acabaven amb "cues" en diagonal, mentre que en l'actualitat s'estan utilitzant els caràcters originals amb cues de mig punt.[6]

Codificació[modifica]

La següent taula mostra quan tenen l'obligació de passar la inspecció tècnica del vehicle indicada per l'última xifra de la matrícula.

Última xifra Mes Període d'inspecció
1 Gener Novembre-Març
2 Febrer Desembre-Abril
3 Març Gener-Maig
4 Abril Febrer-Juny
5 Juny Maig-Setembre
6 Agost Juny-Octubre
7 Setembre Juliol-Novembre
8 Octubre Agost-Desembre
9 Novembre Setembre-Gener
0 Desembre Octubre-Febrer

Lletres i combinacions prohibides[modifica]

De l'alfabet suec s'utilitzen totes les lletres excepte la I, Q, V, Å, Ä i Ö. Com que a partir de 2019 es pot utilitzar una lletra en comptes de la darrera xifra de la combinació; aquest caràcter també exclou la lletra O per no arriscar-se a la confusió amb 0 (zero).[1] A més, existeix un llistat de 91 combinacions de lletres publicada per l'Agència Sueca del Transport (Transport Styrelsen) que tampoc es poden utilitzar ni a les plaques ordinàries ni a les personalitzades, per tenir connotacions ofensives, polítiques o inadeqüades.[5][7]

A la tardor de 2010, l'Agència Sueca del Transport va revisar quines combinacions de lletres quedaven excloses i per què. [8] Amb l'ambició d'un nou enfocament uniforme i consistent, l'Agència Sueca del Transport ara generalment impedeix les combinacions per sis motius diferents:

  • Paraules o conceptes que poden utilitzar-se per a menysprear persones, com ara FEG, FUL i LAT.
  • Paraules o conceptes amb significats corporals o sexuals, com ara LEM, NYP, GAY, FAG i RAP.
  • Paraules o conceptes amb significats relacionats amb les drogues, com ara GHB, LSD i XTC.
  • Abreviatures per a determinades organitzacions, com ara ETA, KKK i BSS.
  • Paraules que són números, com ara TRE, FEM i SJU.
  • MLB perquè és utilitzat pels fabricants d'automòbils per a cotxes en operacions de prova i per a publicitat d'imatges i pel·lícules.[8]

Les combinacions següents són aquelles que actualment es consideren inadequades per a les combinacions:

Inicial combinació Combinacions no assignades Combinacions afegides el 2010
A APA, ARG, ASS
B BAJ, BSS|
C CUC, CUK
D DUM DYR
E ETA, ETT
F FAG, FAN, FEG, FEL, FEM, FES, FET, FNL, FUC, FUK, FUL
G GAM (ar), GAY, GEJ, GEY, GHB, GUD, GYN GAS, (tam)GET, GLO, GOM (men), GUB, GUC, GUK
H HAT, HBT (Q), HKH, HOR, HOT HAL, HAN, HAO, HAR, HAS, HER, HES (het), HET, HJO, HMO, HOM, HON, HRA, HUD, HUK, HUS, HUT
J JUG, JUK, JUO, JUR
K KGB, KKK, KUC, KUF, KUG, KUK, KYK KDS
L (För)LAM (ning), LAT, LEM, LOJ, LSD, LUS LUZ
M MAD, MAO, MEN, MES, MLB, MUS MAS, MUT
N NAZ, NRP, NSF, NYP NEJ, NJA, NOS, NUP, NYS
O OND (ska), OOO, ORM (ar), ORA, OST, OXE
P PAJ, PKK, PLO, PMS, PUB PAP, PES, PNS, PRO, PUC, PUK, PYS
R RAP (ning), RAS, ROM, RPS, RUS REA, RUG, RUK
S SEG, SEX, SJU, SOS, SPY, SUG, SUP, SUR SAB, SAC, SAF, SAP, SAT, SEK, SOP, SSU, SWE, SYF
T TBC, TOA, TOK, TRE, TYP TAJ, TOT
U UFO, USA UCK, UFF, UPA, USH
W WAM, WAR, WWW WTC
X XTC, XTZ, XXL, XXX XUK
Y
Z ZEX, ZOG, ZPY, ZUG, ZUP, ZOO

Altres tipus[modifica]

Matrícula diplomàtica (DL = Federació Russa)
Matrícula d'un taxi.
Matrícula militar.
Matrícula temporal.

Els vehicles com els cotxes de policia, camions de bombers, autobusos públics i troleibusos utilitzen el mateix tipus de placa que els cotxes particulars i no es poden distingir directament per la placa de matrícula, mentre que els vehicles militars si que porten unes plaques especials.

Els vehicles diplomàtics porten unes plaques amb caràcters negres sobre un fons blau. La numeració es compon de dues lletres seguides de tres xifres i una lletra més (AB123C). Les dues primeres lletres indiquen la missió diplomàtica a la qual pertany el vehicle i aquestes no corresponen a cap acrònim sinó que estan assignades per ordre alfabètic del nom del país en francès, així AA denota Sud-àfrica, (és a dir Afrique du Sud) i així successivament. Les xifres són una combinació aleatòria i l'última lletra indica la tasca diplomàtica.[9] Les mides són 480 mm x 110 mm.

Els taxis porten unes plaques amb caràcters negres sobre un fons groc. La numeració és igual a la dels vehicles particulars però s'hi afegeix una T més petita al final. Les mides són 480 mm x 110 mm.

Els vehicles militars porten unes plaques amb caràcters grocs sobre un fons negre. La numeració es compon de cinc a sis xifres (12345(6)) i l'assigna la FMV (Försvarets materielverk).[10] La numeració es va introduir el 1941 i actualment es continua utilitzant el model i la tipografia d'abans del 1973.

Les matrícules de caràcter temporal, per a vehicles destinats a l'exportació o la importació, són de caràcters blancs sobre fons vermell. La numeració és mateixa que la de la resta de vehicles, però hi afegeix la data i mes (a l'esquerra) i l'any (a la dreta) de caducitat de la matrícula.

Història[modifica]

1906-1973[modifica]

Fins a 1973 les plaques contenien una o dues lletres i un màxim de cinc dígits. Les lletres eren codis estandarditzats per als diferents comtats del país. Una segona lletra (A o B) es va utilitzar en alguns comtats per als quals les 5 xifres no eren suficients per cobrir tots els vehicles.

El següent llistat mostra la codificació en comtats utilitzada durant aquest període:

Aquest sistema va deixar d'utilitzar-se a partir de 1974 i tots els vehicles hagueren de reemplaçar les plaques. Per aquest motiu no hi ha plaques històriques a Suècia, ja que els cotxes històrics utilitzen plaques amb aquest sistema. Tots els vehicles de més de 30 anys i no utilitzats com a vehicle comercial són considerats vehicle veterà per l'autoritat viària, i estan exempts d'impostos. Només necessiten passar la inspecció de vehicles cada dos anys. Aquests vehicles utilitzen plaques ordinàries i l'adhesiu corresponent.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Nu kommer de nya registreringsnumren (Ara arriben els nous números de registre)» (en suec). Transport Styrelsen. Arxivat de l'original el 20 de febrer 2019. [Consulta: 29 maig 2019].
  2. «Svenska registreringsskyltar», 2009. Arxivat de l'original el 24 d’octubre 2012. [Consulta: 17 desembre 2014]. (suec)
  3. «Descripció de sistema i fotografies». [Consulta: 17 març 2021].(castellà)
  4. «Om erkännande vad gäller trafik inom gemenskapen av nationalitetsmärke för den medlemsstat i vilken motorfordon och släpvagnar till motorfordon är registrerade», 1998. [Consulta: 17 desembre 2014]. (suec)
  5. 5,0 5,1 «Registreringsskyltar» (en suec). Transport Styrelsen. Arxivat de l'original el 25 d’abril 2012. [Consulta: 29 maig 2019].
  6. «Number Plate Fonts of Europe DIN 1451 Mittelschrift». [Consulta: 17 desembre 2014]. (anglès)
  7. Brandt, Pär «El número de registre prohibit de l'Agència Sueca de Transport es renova constantment» (en suec). AutoMotor.sport, 12-06-2017 [Consulta: 29 maig 2019].
  8. «Bilfrågan: Varför alltid ”MLB”?» (en suec). ViBilägare, 27-06-2017 [Consulta: 29 maig 2019].
  9. «"Regulacions de l'Agència de Transport en la matriculació de vehicles". Apèndix 1. pàg 29». [Consulta: 18 desembre 2014]. (suec)
  10. «"Matriculació de vehicles en un registre de vehicles militars.". Cap.5». [Consulta: 18 desembre 2014]. (suec)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaques de matrícula de Suècia