Platja (astronomia)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una platja o (plage en anglès) és una regió brillant de la cromosfera solar, normalment se solen trobar en regions de la cromosfera properes a taques solars. Anteriorment se les havia conegut amb el nom de flocculi.

Les regions de platja són molt semblants a les fàcules de la fotosfera, tot i que aquestes darreres són molt més petites i normalment només visibles en la llum monocromàtica de les línies espectrals. Les platges solars fàcilment visibles s'utilitzen per monitorar les fàcules, ja que tenen una forta influència en la constant solar. En aquest context, les xarxes actives consiteixen en lluentors semblant a les platges que s'estenen des de les regions actives mentre el seu magnetisme sembla difondre's en el Sol tranquil, però constret a seguir les fronteres de la xarxa.

Tot i això, no està del tot clar que pugui haver una relació entre les platges solars i les fàcules, ja que aquestes darreres es poden explicar amb el model fotosfèric del mur calent.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Properties of the Smallest Solar Magnetic Elements. II. Observations versus Hot Wall Models of Faculae». Astrophysical Journal, 484, 1, 1997, pàg. 479–486. Bibcode: 1997ApJ...484..479T. DOI: 10.1086/304295.(anglès)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Portal

Portal: Astronomia

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]