Plexe lumbar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Nervi: Plexe lumbar

Plexe lumbar
El plexe lumbar i les seves branques
Llatí plexus lumbalis
Gray subject #212 949
Innervació Innervació de la pell i músculs de la natja, pubis i el cuixa
De T12, L1-L4
MeSH Lumbosacral+Plexus
Dorlands/
Elsevier
    
p_24/12648073

El plexe lumbar és el plexe format per les branques anteriors dels nervis raquidis de L1 a L4, amb íntima relació amb els fascicles d'origen del múscul psoasilíac. També contribueix a la seva formació el nervi T12.

Branques[modifica | modifica el codi]

  • El nervi iliohipogàstric, amb fibres de L1, corre anterior al quadrat lumbar. Lateralment a aquest, perfora el transvers de l'abdomen per on discorre entre aquest i l'oblic intern. A sobre de la cresta ilíaca, emet un ram cutani lateral, i continua com el seu ram cutani anterior.
  • El nervi ilioinguinal, amb fibres de L1, corre més baix que l'iliohipogàstric. Travessa la paret abdominal lateral i entra al conducte inguinal.
  • El nervi genitocrural, amb fibres de L1 i L2, perfora el múscul psoes major per sortir per la seva superfície anterior. Després de passar per darrere de l'urèter, es divideix en els seus rams genital i femoral. El ram genital entra al conducte inguinal, i el ram femoral corre pel costat de l'artèria ilíaca externa i després entra a la beina femoral, al costat de l'artèria femoral.
  • El nervi cutani femoral lateral, amb fibres de L2 i L3, surt per la vora lateral del psoes, i va cap a l'espina ilíaca anterosuperior. Corre posterior al lligament inguinal, en l'anomenada Lacuna vasorum i entra a la cuixa.
  • El nervi obturador, amb fibres de L2 a L4, corre darrere del psoes, pel seu costat medial. Després passa per la línia terminal i per la cavitat pelviana, i entra al conducte obturador, per arribar a la cuixa. Aquí es divideix en els seus rams.
  • El nervi femoral, amb fibres de L2 a L4, és el més gran dels nervis del plexe lumbar. Surt per la vora inferior lateral del psoes, per córrer entre aquest i el múscul ilíac. Després, passa per darrere del lligament inguinal, per entrar al compartiment anterior de la cuixa. Aquí es divideix en els seus múltiples rams.


Branca Segment medul·lar Músculs innervats Innervació cutània
Iliohipogàstric L1 Regió glútia posterolateral i hipogastri
Ilioinguinal L1 Cara superomedial de la cuixa, arrel del penis i escrot anterior (♂), mont de Venus i llavis majors (♀)
Genitofemoral L1 i L2 * Ram genital: escrot anterior (♂), mont de Venus i llavis majors (♀)
  • Ram femoral: regió superior i anterior de la cuixa
Cutani femoral lateral L2 i L3 Cara anterior i lateral de la cuixa, fins al genoll
Obturador L2 a L4 Cara medial de la cuixa
Femoral L2 a L4 Cara anterior de la cuixa, i medial de la cama
Branques directes T12 a L4

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Mitchell, Adam WM. Gray: Anatomia per a estudiants (en castellà). España: Elsevier, 2007, p. 340-43. ISBN 9788481748321. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plexe lumbar Modifica l'enllaç a Wikidata