Pneumònia comunitària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPneumònia comunitària
Tipuspneumònia i infecció adquirida a la comunitat Modifica el valor a Wikidata
Especialitatinfectologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica
ExàmensCURB-65 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIAPR81 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
eMedicine234240 Modifica el valor a Wikidata
Pneumònia
Pneumònies infeccioses
Pneumònies causades per agents infecciosos o no infecciosos
Pneumònia no infecciosa

La pneumònia comunitària[1][2] és una malaltia en què un individu que no ha estat hospitalitzat recentment desenvolupa una infecció dels pulmons (pneumònia). És una malaltia comuna i pot afectar gent de totes les edats. Sovint causa problemes com ara dificultats per respirar, febre, dolors toràcics i tos. Es produeix perquè les àrees dels pulmons que absorbeixen oxigen de l'atmosfera (els alvèols) s'emplenen de fluid i no poden funcionar com cal.

Es dona arreu del món i és una causa important de malaltia i mort. Les causes inclouen bacteris, virus, fongs i paràsits. Es pot diagnosticar simplement pels símptomes i l'exploració física, per radiografia, examen de l'esput i altres proves habituals. Els pacients de vegades necessiten ser tractats a l'hospital. Es tracta principalment amb medicaments antibiòtics. Algunes formes de la malalta es poden prevenir amb vacunes.

Referències[modifica]

  1. «Maneig i tractament de la pneumònia comunitària de l'adult». Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, novembre 2019. [Consulta: 11 desembre 2012].
  2. «Pneumònia». Canal Salut. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, 22 octubre 2021. [Consulta: 28 juliol 2022].