Pneumònia per aspiració

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pneumònia per aspiració
Aspiration pneumonia (2).jpg
Imatge histopatològica de pneumònia per aspiració en un pacient d'edat avançada amb malaltia neurològica debilitant. Remarqueu la reacció de cèl·lules gegants de cos estrany. Cas d'autòpsia, tinció H&E.
Classificació i recursos externs
Especialitat Pediatria
CIM-10 J69.0, P24.9
CIM-9 507, 770.12, 770.14, 770.16, 770.18
MedlinePlus 000121
eMedicine emerg/464
MeSH D011015

La pneumònia per aspiració és una broncopneumònia que es desenvolupa a causa de l'entrada de materials aliens a l'arbre bronquial,[1] que són habitualment continguts orals o gàstrics (incloent-hi aliments, saliva o secrecions nasals). Segons l'acidesa de l'aspirat, es pot desenvolupar una pneumonitis química, i els patògens bacterians (especialment bacteris anaeròbics) poden contribuir a la inflamació.

Causes[modifica | modifica el codi]

La pneumònia per aspiració sovint és causada per un mecanisme de deglució incompetent, com és el cas en algunes formes de malaltia neurològica (una causa comuna són els accidents vasculars cerebrals) o quan una persona està embriaga). Una causa iatrogènica és durant l'anestèsia general per una operació, de manera que als pacients se'ls diu que no prenguin nil per os ("res per la boca") durant almenys quatre hores abans de la cirurgia.

Encara és un tema controvertit si la pneumònia per aspiració representa una autèntica infecció bacteriana o un procés inflamatori químic. Ambdues causes poden presentar símptomes semblants.

Bacteris implicats[modifica | modifica el codi]

Qua hi ha bacteris implicats, solen ser de la flora oral anaeròbica:

També pot haver-hi bacteris aeròbics:

Ubicació[modifica | modifica el codi]

Pneumònia
Streptococcus pneumoniae.jpg
Pneumònies infeccioses
Pneumònies causades per agents infecciosos o no infecciosos
Pneumònia no infecciosa

La ubicació sovint depèn de la gravetat, i depèn de la posició del pacient. Generalment, els lòbuls pulmonars central i inferior drets són els llocs més comuns de formació d'infiltrat, a causa del calibre és gran i l'orientació més vertical del bronqui principal dret. Els pacients que aspiren mentre estan dempeus poden tenir infiltrats bilaterals dels pulmons inferiors. El lòbul superior dret és una àrea habitual de consolidació en alcohòlics que aspiren estant de bocaterrossa.[3]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. aspiration pneumonia [Enllaç no actiu] al Dorland's Medical Dictionary
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Table 13-7 in: Mitchell, Richard Sheppard; Kumar, Vinay; Abbas, Abul K.; Fausto, Nelson. Robbins Basic Pathology: With STUDENT CONSULT Online Access. Filadèlfia: Saunders. ISBN 1-4160-2973-7.  8a edició.
  3. Anand Swaminathan, MD. «eMedicine.com: Pneumonia, Aspiration». Consulta: 20-01-2007