Poètica (disciplina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La poètica és l'estudi i teorització de l'estil literari o narratologia de qualsevol creació artística, en qualsevol gènere.[1][2][3] Pot estudiar un art en general, com per exemple la poètica de la dansa, o l'estil i manera de fer particular d'un corrent, un moviment, un autor o fins i tot una època o una obra d'art determinada.[4]

Història[modifica]

El terme poètica deriva del grec antic ποιητικός poietikos "pertanyent a la poesia"; també "creatiu" i "productiu".[5] Al món occidental, el desenvolupament i l'evolució de la poètica van incloure tres moviments artístics relacionats amb la composició poètica: (i) el formalista, (2) l'objectivista i (iii) l'aristotèlic. (vegeu la Poètica).[6] Durant l'època romàntica, la poètica tendeix a l'expressionisme i emfatitza la percepció del subjecte. La poètica del segle XX va tornar al paradigma aristotèlic, seguida de tendències cap a la metacriticitat i l'establiment d'una teoria contemporània de la poètica.[7] La poètica oriental va desenvolupar poesia lírica, en lloc de la poesia mimètica representativa del món occidental.

En la crítica literària[modifica]

La poètica es distingeix de l'hermenèutica pel fet de no centrar-se en el significat d’un text, sinó més aviat per comprendre com els diferents elements d’un text s’uneixen i produeixen certs efectes en el lector.[8] La majoria de la crítica literària combina la poètica i l’hermenèutica en una sola anàlisi; tanmateix, poden predominar-ne un o l'altre tenint en compte el text i els objectius de qui fa la lectura.

Referències[modifica]

  1. Paúls, Elena Gallardo. «6. LAS DISCIPLINAS LITERARIAS» (en castellà). [Consulta: 28 març 2021].
  2. «Siglo XX - Retórica y Poética» (en castellà). [Consulta: 28 març 2021].
  3. Gérard Genette (2005), Essays In Aesthetics, Volume 4, p.14
  4. «poetics | The Chicago School of Media Theory» (en anglès americà). Arxivat de l'original el 2021-06-15. [Consulta: 28 març 2021].
  5. "poetic". Online Etymology Dictionary.
  6. Brogan, T. The New Princeton Handbook of Poetic Terms. Princeton: Princeton University Press, 1994. ISBN 978-0-691-03672-4. 
  7. Preminger, Alex. Princeton Encyclopaedia of Poetry and Poetics (en anglès). Macmillan International Higher Education, 2016, p. 952. ISBN 978-1-349-15617-7. 
  8. Culler, Jonathan. Literary Theory: A Very Short Introduction, 1997. :