Pošepnýita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPošepnýita
Fórmula química(Cu+₃◻₃)(Hg2+₄Cu+₂)Sb₄Se₁₂(Se0.50.5)
Localitat tipusmina Uranium No. 16, Háje, districte de Příbram, Bohèmia Central, República Txeca
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 10,694(1) Å
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Grup espaciali4 3m
Colorgris acer
Duresa3,5 a 4
Lluïssormetàl·lica
Densitat6,23 g/cm3 (calculada)
Pleocroismeno pleocroica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-121a Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació2018
SímbolPšý
Referències[1]

La pošepnýita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la tetraedrita. Rep el nom en honor de František Pošepný (30 de març de 1836, Jilemnice - 27 de març de 1895, Viena), un famós geòleg, sovint considerat el pare de la geologia econòmica moderna.

Característiques[modifica]

La pošepnýita és un selenur de fórmula química (Cu+₃◻₃)(Hg2+₄Cu+₂)Sb₄Se₁₂(Se0.50.5). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2018, sent publicada per primera vegada el 2020. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 3,5 i 4. Sembla ser l'anàleg amb Hg₄Cu₂ de la hakita-(Hg).

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a les col·leccions mineralògiques del Museu Nacional de Praga (República Txeca), amb el número de catàleg: p1p 15/2015, i al Museu Miner de la República Txeca, amb el número de catàleg: 1/2016.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Uranium No. 16, a la localitat de Háje, dins el districte de Příbram (Bohèmia Central, República Txeca), on es troba com a gans idiomòrfics a hipidiomòrfics de fins a 100 μm de mida, associada a altres minerals com: uraninita, tetraedrita-(Zn), přibramita, hakita-(Hg), ferroselita, dzharkenita, calcita i antimonselita. Aquesta mina txeca és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Pošepnýite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 agost 2021].