Pobiti Kamani

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Pobiti Kamani
Bosque de Piedra, provincia de Varna, Bulgaria, 2016-05-27, DD 73.jpg
Pobiti Kamani
País: Bulgària
Localització: Província de Varna
Coordenades: 43° 13′ 35″ N, 27° 42′ 24″ E / 43.22639°N,27.70667°E / 43.22639; 27.70667
Superfície: 13 km²
Modifica dades a Wikidata

Pobiti Kamani (búlgar: Побити камъни) traduït al català com Bosc de pedra és un conjunt de formacions rocoses situades a la Província de Varna (Bulgària). El conjunt comprén una sèrie de grups de formacions de pedra natural que abasten una superfície de 70 km². Estes formacions són columnes de diferents altures que poden arribar fins als 5 i 7 metres d'alçada i amb un gruix d'entre 0,3 i 3 metres. En 1937 va ser declarat monument natural.

Existeixen una sèrie de teories que intenten explicar l'origen del fenomen que es poden dividir en dos grups, l'origen mineral o l'origen orgànic. Segons la primera, les formacions són el resultat de l'activitat del corall, mentre que la segona explica el fenomen d'erosió de les roques prismàtiques, la formació de l'arena i les concrecions de pedra calcària

Basant-se en observacions de camp i un estudi petrogràfic i geoquímic d'isòtops estables, existeixen evidències que aquestes estes representen un excepcional exemple de sistema de filtració de paleo-hidrocarburs. La dinàmica de la reconstrucció de l'origen d'estes estructures, els processos de migració de fluids i la possible interferència microbiana en el procés de precipitació del carbonat estan actualment en estudi per investigadors de la Universitat Catòlica de Lovaina (Eva De Boever, estudiant de doctorat KULeuven, Lovaina, Bèlgica), en col·laboració amb investigadors de l'Institut de Oceanología (Lyubomir Dimitrov, Varna, Bulgària), RCMG (Universitat de Gant, Bèlgica), el Laboratori de Geobiología de la Universitat de Goettingen (Volker Thiel, Goettingen, Alemanya) i la Universitat de Bolonya (Barbara Cavalazzi, Bolonya, Itàlia).

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  • Dimitrov, Lyubomir. Dimitrov, Lyubomir. «Pobiti Kamani» (en búlgar). [Consulta: 2 agost 2006].