Poblat ibèric de Ca n'Oliver

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióPoblat ibèric de Ca n'Oliver
Museu i Poblat Ibèric de Ca N'Oliver. Museu d'Història de Cerdanyola
Activitat
Àmbit poblat ibèric
Organització i govern
Seu central Vista-down.png

Modifica dades a Wikidata

El poblat ibèric de Ca n'Oliver[1] és un poblat ibèric de grans dimensions que es troba a la serra de Collserola, al territori antigament conegut com a Laietània i, actualment, dins del terme municipal de Cerdanyola del Vallès, al barri de Montflorit. Es tracta d'un jaciment arqueològic que va estar habitat entre el segle VI i el 50 aC i més endavant, a l'edat mitjana.

Història[modifica | modifica el codi]

El poblat està situat de manera estratègica sobre un turó, com la majoria dels poblats laietans ibèrics des d'on les famílies de posició social més elevada podien controlar àmpliament el territori, format per camps de conreu, dividits en terrasses per adaptar-se al terreny, i petits nuclis agrícoles. Des del turó, s'observa tota la plana del Vallès.

El poblat fou habitat durant tota l'època dels ibers. Inicialment, era només un cúmul arrenglerat de cases senzilles construïdes dins d'un gran retall. Durant l'època de l'ibèric ple, es van engrandir i diversificar els habitatges, i va viure el seu moment d'esplendor quan es va construir un gran accés, un fossat i un camp de sitges amb l'objectiu d'emmagatzemar els excedents de la producció agrícola, que posteriorment es comercialitzaven amb altres pobles mediterranis.

El poblat va ser destruït a finals del segle III aC o principis del II aC, a causa de la Segona Guerra púnica (218-206 aC), però es va reconstruir durant l'ibèric final. Anys més tard, amb l'arribada de la nova organització territorial imposada pels romans, els ibers van abandonar el poblat definitivament.

Durant els segles IX i X, en l'època altmedieval, el poblat va ser habitat de nou, aprofitant algunes construccions i sitges dels ibers. Es creu que podria haver format part de la xarxa defensiva de la zona. En un document del 998 del cartulari del monestir de Sant Cugat rep el nom de Castello.

Excavacions i museïtzació[modifica | modifica el codi]

Es té constància de l'existència del poblat ibèric des del 1919. Les excavacions van començar el 1954, però es van abandonar durant els anys 60. Els treballs es van continuar a partir del 1986 a càrrec del Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i, més endavant, per empleats del Servei de Patrimoni de l'ajuntament local.

El novembre del 1999, s'inaugurà la primera fase museïtzada. Des de llavors, anualment es museïtzen les troballes restaurades durant l'any anterior. Actualment, es poden observar els carrers ben definits, així com cases i altres restes, museïtzades i accessibles al públic.

El dia 1 d'octubre del 2010[2] es va inaugurar el Museu Ibèric de ca n'Oliver, ubicat a l'antiga pedrera del poblat, on es mostra més àmpliament el gran volum d'objectes recuperats durant les excavacions, integrant el poblat dins la ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural del Museu d'Arqueologia de Catalunya, amb l'objectiu de difondre la cultura ibèrica a Catalunya. Molts d'aquests objectes ja havien sigut exposats al Museu de Ca n'Ortadó, també a Cerdanyola.

El Museu conté també un mòdul multisensorial anomenat "La Mirada Tàctil", un espai d'interpretació tàctil adreçat a tothom, però especialment adaptat i dissenyat per a aquells visitants que presenten alguns tipus de dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda.[3]

Parts representatives del poblat[modifica | modifica el codi]

Hi ha diferents parts identificades prou representatives del que va ser la vida en aquest poblat:

 • El fossat
 • El camp de Sitges
 • L'entrada monumental
 • El carrer principal
 • La casa de l'ibèric final
 • Els habitatges superposats
 • La casa de l'ibèric ple
 • L'habitació de l'ibèric antic

Els ibers a Cerdanyola del Vallès[modifica | modifica el codi]

També s'han trobat restes dels ibers en altres punts del territori de Cerdanyola, com a Can Xercavins, sitges a Bellaterra o un jaciment iberoromà a la Facultat de Medicina de la UAB.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. El Poblat de Ca n'Oliver al web de l'ajuntament de Cerdanyola.
 2. Consorci del Parc de Collserola: Collserola estrena espai museístic, el Museu Ibèric de ca n'Oliver Consulta 21/10/2010
 3. «La Mirada Tàctil. ca n'Olivé. Cerdanyola». diba.es. [Consulta: 27 gener 2012].