Poblat talaiòtic de Torralba d'en Salort

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Taula de Torralba d'en Salort

El poblat talaiòtic de Torralba d’en Salort és un jaciment arqueològic talaiòtic situat al sud de l’illa de Menorca, a la carretera entre Alaior i Cala en Porter. Presenta una de les taules més altes que es conserven a Menorca, així com una sala hipòstila i dos talaiots.

Les seves mides són: la pedra vertical fa uns 4,30 metres d'alçada, entre 2,39 i 2,50 metres d'ample i entre 0,40 i 0,60 metres de gruix. La pedra capitell fa entre 3,7 i 3,8 metres de llarg, entre 1,05 i 1,20 metres d'ample i 0,70 metres de gruix.

Els arqueòlegs Fernàndez Miranda i William Waldren van excavar el 1971 la taula, que avui en dia, encara es conserva en molt bon estat.

Dins el recinte de taula, s'hi van trobar una estàtua de bronze en forma de brau, dues figures de terracota d'origen púnic que representen la dea Tanit i fragments d'ossos i ceràmica.

És un dels 32 jaciments prehistòrics menorquins que es presenten a la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a patrimoni de la humanitat a la UNESCO.[1]

Assentaments prehistòrics menorquins[modifica]

A part de la taula, destaquen els elements més característics dels assentaments prehistòrics menorquins: els talaiots, les sales hipòstiles, els santuaris amb les taules. També destaquen algunes coves excavades en el subsol i altres restes que conformaven el conjunt.

El que destaca a primer cop d'ull és el talaiot principal. En els seus orígens, tenia forma troncocònica, ja que es percep només la part superior de la planta circular i la base està coberta per blocs despresos. A la seva cimera sembla insinuar-se un cos massís envoltant la columna.

La part més espectacular de Torralba la constitueix, sense cap dubte, el seu recinte de taula, la peça central de la qual s'ha convertit en un dels símbols de la prehistòria menorquina. La Taula, de gran elegència, arriba als 3 metre d'alt per 2 i mig d'ample aproximadament, i demostra a la perfecció com els homes talaiòtics van saber combinar en ella el pes i la rotunditat de la pedra amb una noció gairebé aèria de les formes. En ella, s'hi va trobar un altar inflat de roca verge que en el seu interior contenia les restes d'una escultureta de bronze que representava un cavall. Al seu costat, es va trobar una altra escultura en forma de bou fosa en bronze a què es va donar el nom de Bou de Torralba i que es pot trobar al Museu de Menorca. L'any 1983, Manuel Fernández Miranda i William Waldren van excavar el recinte i hi van trobar una copa de cendres amb restes d'animals.

La sala hipòstila de Torralba, aguantada per columnes, és l'única que conserva la sepultura de terra, molt ben delimitada, sobre la seva coberta de pedra. És un a de les millor conservades de l'illa i manté íntegra la coberta. Tant els murs interns com els externs que ordenen el recinte en forma de ferradura del santuari, com la taula en si, estan fetes de pedres tallades.

Es conserven restes de grans talaiots, un dels quals estava construït sobre una cabanya i que la alhora va ser parcialment destruït durant la construcció del recinte de la taula. En aquest jaciment hi ha tot un seguit d'apogeus i coves naturals, cisternes i les restes de cases circulars i de la muralla.

El talaiot més gran encara no s'ha excavat, ja que es troba en una situació molt alta. El segon talaiot es troba rere el recinte de la taula i està construït sobre una casa pretalaiòtica, de planta ovalada amb murs construïts amb pedres de mida petita i en el seu interior es troba un atuell que contenia cereals carbonitzats del 1310 aC. L'any 1200 aC es va deixar d'utilitzar i uns 200 anys després part de les pedres es van usar per construir el recinte de la taula. S'estima que hi ha un tercer talaiot amagat per la vegetació.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • GORNÉS, J.S. (2003): Torralba d'en Salort. Alaior, Menorca. Arqueomenorca. Menorca.
  • HOCHSIEDER P. i KNÖSEL, D. (1995): Les Taules de Menorca, un estudi arqueoastronòmic. Museu de Menorca. Maó.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poblat talaiòtic de Torralba d'en Salort Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 39° 54′ 45″ N, 4° 09′ 47″ E / 39.912378°N,4.163163°E / 39.912378; 4.163163