Uiltes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Poble Uilta)
Infotaula de grup humàUiltes

Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total268 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Llenguaorok Modifica el valor a Wikidata
Part detungusos Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deSakhalín (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
EstatRússia Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Rússia Rússia295
Japó Japó20 (1989)

Els uiltes, també anomenats orok, són poble assentat en l'actual Oblast de Sakhalín, a Rússia. La llengua orok pertany al grup meridional de les llengües manxú-tungús. Segons el cens rus,[1] el 2002 hi havia 346 uiltes.

Etimologia[modifica]

Es creu que el nom orok deriva de l'exònim or utilitzat per un grup tungús i que significaria "ren domesticat". L'endònim amb el qual els orok es diuen a si mateixos és ul'ta, probablement de l'arrel ula (que també significa "ren domèstic" en orok).

Llengua i cultura[modifica]

Alfabet orok

La llengua orok pertany al grup meridional de les llengües tungús. En l'actualitat 64 persones dels uiltes de Sakhalín parlen aquest idioma i tots parlen rus. En 2007 van crear una escriptura basada en l'alfabet ciríl·lic i s'ha publicat un manual bàsic; una escola de Sakhalín ensenya l'idioma.

Els uiltes comparteixen vincles lingüístics i culturals amb els altres pobles tungús però abans de l'arribada dels russos es diferenciaven econòmicament d'ells per la seva cria i explotació dels rens, que els proporcionaven (especialment en el nord de l'illa) menjar, vestit i transport. Els uiltes practicaven també la pesca i la caça però el seu contacte amb els russos va provocar un canvi massiu en la seva forma de vida i la seva cultura i la majoria d'uiltes actuals són sedentaris. Alguns uiltes del nord encara practiquen el pasturatge seminòmada al costat del cultiu de verdures i la ramaderia de boví; en el sud les ocupacions principals són la pesca i el treball industrial.

Referències[modifica]

  1. «Cens rus 2002» (en rus).