Poble sami

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El poble sami habita a Lapònia, una regió que s'estén pel nord de Noruega, Suècia, Finlàndia i la península de Kola, al nord-oest de Rússia. Són aproximadament unes 82.000 persones. No hi ha estadístiques oficials de la seva població, però s'estima que viuen uns 50.000 a Noruega, 20.000 a Suècia, 10.000 a Finlàndia i 2.000 a Rússia.

Els arqueòlegs han trobat evidència del poblament de les costes àrtiques escandinaves des de fa 11.000 anys fins fa 6.000 anys per un poble que vivia de la pesca i la caça de rens salvatges. També han trobat ceràmiques dels avantpassats dels lapons que daten de fa 3.500 anys. Actualment, es considera els lapons com la població aborigen d'Escandinàvia i reivindiquen els seus drets com a poble indígena.

Idioma[modifica | modifica el codi]

Família lapona a Noruega al voltant de 1900
Article principal: Llengües sami

La llengua lapona es divideix en tres dialectes principals: el lapó oriental, el lapó central (inclòs el lapó del nord, el lapó xiuli i el lapó lule), i el lapó meridional. Els primers rastres escrits de la llengua lapona es remunten a la dècada del 1600, amb la traducció de la literatura missionera. Malgrat la "norueguització" de finals del segle XIX i principis del XX, la llengua lapona va recobrar la seva importància després de la Segona Guerra mundial.

Entroncament lingüístic: uràlic, finoúgric, finopèrmic, finocheremísic, finomorvínic, finolàpic i làpic.

Cultura[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Literatura en saami

La cultura tradicional lapona ha estat fortament influenciada per les activitats de la caça i la pesca. Avui dia, tot just una escassa proporció dels lapons (potser el 10%) són nòmades que es dediquen a la cria de ren, però aquesta dimensió tradicional de la vida dels lapons continua sent preponderant en la cultura d'aquest poble. La pesca en els fiords també ocupa un lloc important en la vida i la cultura lapona.

Família a Noruega, principis del s. XX

La música tradicional s'anomena cant Joik.

Organització política[modifica | modifica el codi]

Els lapons van resistir durant més d'un segle els intents d'assimilació de la societat no lapona. El 1903, un diari polític, el Sagai Muittalaegje, va denunciar vigorosament aquestes temptatives d'assimilació. Aquesta presa de posició va encoratjar altres activitats polítiques que pretenien donar suport als lapons en la preservació de la seva identitat cultural i la seva forma de vida. El 1917, es va realitzar la primera concentració de lapons. Després de la Segona Guerra mundial, es va fundar l'Associació de Ramaders de Rens Lapons. El 1956, es va crear el Consell Nòrdic dels lapons com a òrgan d'enllaç entre els lapons noruecs, finlandesos i suecs. Després de l'enfonsament de la Unió Soviètica, els lapons de la península de Kola es van associar al Consell, que va ser rebatejat "Consell Saami" el 1991. La creació d'un Parlament lapó (Sameting) el 1989 va reforçar el coneixement lingüístic, cultural i legal dels lapons.

Bandera lapona
Vestits de festa lapons (principis segle XXI)

El 6 de febrer és el Dia Nacional lapó en commemoració de la data de la primera Conferència Saami. La bandera lapona va ser adoptada el 1986: el cercle en la meitat vermella significa el sol i en la blava la lluna. Les franges són les mateixes dels colors de la roba i també les quatre seccions del territori. S'han constituït Samediggi, parlaments lapons oficialment reconeguts, més com a òrgans consultius que com a legislatius, el [1] 1989, [2] 1993 i [3] 1996. Els tres parlaments es van reunir en una assemblea a Trondheim el 6 de febrer de 1997.

Etnònim[modifica | modifica el codi]

L'ús de la paraula lap (p), de la qual deriva el català "lapó" és originari de Suècia i Finlàndia. A Escandinàvia, "lapp" és un exònim que també significa 'roba de captaire'. La paraula també s'utilitza com a 'inculte' i 'ximple', a més d'altres significats, com 'perifèric'.[1] Aquest terme mai s'ha usat en els idiomes lapons, ja que els lapons es refiren a si mateixos com a samit ('els samis'), o sàpmelaš ('de la família sami') .

En l'actualitat, els mitjans de comunicació escandinaus no usen un altre terme que no sigui samis. Les institucions i mitjans de comunicació usen la paraula sami. El terme lapp és considerat pejoratiu.

Festa de Beiwe[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Solstici d'hivern i Beiwe

Beiwe és la dea de la fertilitat i de l'amor, la primavera, el sol i el seny, venerada pels lapons. En el mite sami, viatja amb la seva Beiwe-Neia a través del cel en un recinte cobert per ossos de ren, de manera que tornen les plantes verdes a la terra després de l'hivern, perquè els rens puguin menjar. També era cridada a restaurar la salut mental dels que es tornaven bojos a causa de la contínua foscor del llarg hivern.

Els adoradors de Beiwe sacrificaven rens blancs femelles i, amb la carn, feien fils i pals, adornant el llit amb cintes d'anells. També cobrien les seves portes amb mantega perquè Beiwe pogués menjar i així començar el seu viatge una vegada més. Això es diu el Festival de Beiwe. Està associada a la fertilitat de plantes i animals, en particular, al ren.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Rapp, Ole Magnus; Catherine Stein. samis do't want to be 'Lapps'. Aftenposten, 8 febrer 2008 [Consulta: 2008.10.03]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poble sami Modifica l'enllaç a Wikidata