Pobles turquesos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pobles turquesos
Població total 150.000.000
Regions amb poblacions significatives
Majoritaris a Azerbaidjan Azerbaidjan, Kazakhstan Kazakhstan, Kirguizistan Kirguizistan, Turkmenistan Turkmenistan, Turquia Turquia, iUzbekistan Uzbekistan. Minories a Xina Xina, Xipre Xipre, Moldàvia Moldàvia, Iran IranIraq Iraq, Geòrgia Geòrgia, Bulgària Bulgària, Grècia Grècia, Macedònia Macedònia, Tadjikistan Tadjikistan, Afganistan Afganistan iMongòlia Mongòlia
Llengua Llengües turqueses
Religió Predominantment islam, també cristianisme i altres.
Modifica dades a Wikidata

Els pobles turquesos del nord i el centre d'Euràsia són pobles que parlen llengües de la família turquesa, i que comparteixen diversos trets històrics i culturals en diferents graus. La paraula "turqués" representa una caracterització lingüística molt àmplia i no necessàriament una caracterització ètnica. En canvi, "turc" representa només els ciutadans i la nació anomenada Turquia. Les llengües turqueses són una subdivisió de la família de les llengües altaiques i una de les més àmpliament esteses en el món, ja que es parlen en una vasta regió que va des d'Europa fins a Sibèria.

Distribució geogràfica[modifica | modifica el codi]

Nombre de parlants nadius de la família de les llengües turqueses.

Els pobles turquesos tenen moltes branques, i la seva població total és d'uns 150 milions de membres. Aproximadament, la meitat són turcs de Turquia, que en la seva major part habiten en el mateix estat i en les àrees dominades antigament per l'Imperi otomà a Europa oriental, el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. L'altra meitat dels turquesos habita a Àsia Central, Rússia, al sud del Caucas i al nord i centre d'Iran.

En l'actualitat, hi ha sis estats turquesos independents: Azerbaidjan, Kazakhstan, Kirguizistan, Turkmenistan, Turquia, i Uzbekistan, així com la República Turca de Xipre del Nord (només reconeguda per Turquia) i Nakhtxivan, una regió autònoma d'Azerbaidjan. Hi ha diverses repúbliques autònomes turqueses i regions governades pels turquesos en la Federació Russa: Altai, Baixkortostan, Txuvàixia, Daguestan, Khakàssia, Karatxai-Txerkèssia, Tatarstan, Tuva i Iacútia. Cada república autònoma turquesa de la Federació Russa té la seva pròpia bandera, parlament, lleis i llengua oficial.

Hi ha dues regions autònomes turqueses importants: La regió autònoma Xinjiang Uigur (també coneguda com a Turquestan oriental) a l'oest de Xina, i l'estat autònom de Gagaúsia, situat a Moldàvia oriental, que limita amb Ucraïna. A més, hi ha diverses regions turqueses no reconegudes a Iran i parts d'Iraq, Geòrgia, Bulgària, Grècia, Ucraïna (Crimea), Macedònia, Tadjikistan, Afganistan i l'oest de Mongòlia.

Estats i subdivisions autònomes en les quals una llengua turquesa té un estatus oficial.

Llista de pobles turquesos[modifica | modifica el codi]

Aquesta és una llista incompleta de pobles turquesos:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pobles turquesos Modifica l'enllaç a Wikidata