Pobles turquesos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàPobles turquesos
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total150.000.000
LlenguaLlengües turqueses
ReligióPredominantment islam, també cristianisme i altres.
Regions amb poblacions significatives
Majoritaris a Azerbaidjan Azerbaidjan, Kazakhstan Kazakhstan, Kirguizstan Kirguizstan, Turkmenistan Turkmenistan, Turquia Turquia, iUzbekistan Uzbekistan. Minories a Xina Xina, Xipre Xipre, Moldàvia Moldàvia, Iran IranIraq Iraq, Geòrgia Geòrgia, Bulgària Bulgària, Grècia Grècia, Macedònia del Nord Macedònia del Nord, Tadjikistan Tadjikistan, Afganistan Afganistan iMongòlia Mongòlia

Els pobles turquesos del nord i el centre d'Euràsia són pobles que parlen llengües de la família turquesa, i que comparteixen diversos trets històrics i culturals en diferents graus. La paraula "turqués" representa una caracterització lingüística molt àmplia i no necessàriament una caracterització ètnica. En canvi, "turc" representa només els ciutadans i la nació anomenada Turquia. Les llengües turqueses són una subdivisió de la família de les llengües altaiques i una de les més àmpliament esteses en el món, ja que es parlen en una vasta regió que va des d'Europa fins a Sibèria.

Distribució geogràfica[modifica]

Nombre de parlants nadius de la família de les llengües turqueses.

Els pobles turquesos tenen moltes branques, i la seva població total és d'uns 150 milions de membres. Aproximadament, la meitat són turcs de Turquia, que en la seva major part habiten en el mateix estat i en les àrees dominades antigament per l'Imperi Otomà a Europa oriental, el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. L'altra meitat dels turquesos habita a Àsia central, Rússia, al sud del Caucas i al nord i centre de l'Iran.

En l'actualitat, hi ha sis estats turquesos independents: Azerbaidjan, el Kazakhstan, Kirguizstan, Turkmenistan, Turquia, i l'Uzbekistan, així com la República Turca de Xipre del Nord (només reconeguda per Turquia) i Nakhtxivan, una regió autònoma de l'Azerbaidjan. Hi ha diverses repúbliques autònomes turqueses i regions governades pels turquesos en la Federació Russa: Altai, Baixkortostan, Txuvàixia, Daguestan, Khakàssia, Karatxai-Txerkèssia, Tatarstan, Tuva i Iacútia. Cada república autònoma turquesa de la Federació Russa té la seva pròpia bandera, parlament, lleis i llengua oficial.

Hi ha dues regions autònomes turqueses importants: La regió autònoma Xinjiang Uigur (també coneguda com a Turquestan oriental) a l'oest de la Xina, i l'estat autònom de Gagaúsia, situat a Moldàvia oriental, que limita amb Ucraïna. A més, hi ha diverses regions turqueses no reconegudes a Iran i parts d'Iraq, Geòrgia, Bulgària, Grècia, Ucraïna (Crimea), Macedònia del Nord, Tadjikistan, Afganistan i l'oest de Mongòlia.

Estats i subdivisions autònomes en les quals una llengua turquesa té un estatus oficial.

Llista de pobles turquesos[modifica]

Aquesta és una llista incompleta de pobles turquesos:

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pobles turquesos