Podenc canari

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de raça de gos Podenc canari
Podenco Canario 2.jpg
Generalitats
País d'origen Espanya
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg 329 (FCI)
Modifica les dades a Wikidata

El podenc canari és una raça de gos autòctona de les illes Canàries.

Context geogràfic[modifica]

Ancestralment, el podenc canari ha estat situat en el medi natural i en poder del camperol que necessitava caçar per sobreviure.

El podenc canari com el seu nom indica habita les Canàries, però també es poden trobar a l'Amèrica del Sud.

Qualitats[modifica]

Donades les perfectes qualitats caçadores d'aquest gos: el seu olfacte, la seva oïda i la seva nítida visió, com la seva gran velocitat en la cursa darrera de la presa, el pagès ha tingut, des de sempre, un meravellós aliat, que ha sabut treure-li partit.

Podenc canari com a caçador[modifica]

Es troba perfectament adaptat, tant a terrenys plans com pedregosos i muntanyencs, sorrencs, o suaus com les praderies o duríssims com els malpaïsos; pot entrar tant en coves que penetra en tubs làvics o galeries, en matolls o boscos, en fi, no s'espanta davant cap obstacle. És valent i decidit, a la cursa és ràpid i molt àgil, generós i molt fidel al seu amo.

Característiques[modifica]

Mesura entre 53 i 64 cm fins a la creu. És un gos lleugerament allargat i amb molta musculatura, amb un color marró (xocolata) o també marró clar o groc, podent anar o no acompanyat de marques de color blanc, sol tenir poc pelatge. Comença a caçar des de molt aviat, donant-se casos d'animals de menys de tres mesos que mostren fort instint caçador. Quan descobreixen i/o persegueixen una presa, emeten un característic lladruc curt i repetitiu, conegut pels caçadors locals com a "cantar un conill".

Caràcter[modifica]

És un animal que normalment no mostra agressivitat, és extremadament fidel i noble per al seu company, inquiet, independent, tossut, treballador i intel·ligent. No té actituds de guarda i defensa, ja que és "amic de tots els desconeguts", encara que és ideal com a animal de companyia. Si es cria dins d'una llar, un cop superats els primers sis mesos de vida hiperactiva, es mostra com un animal tranquil i ronso, actitud que canvia dràsticament una vegada surt al camp de caça.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Podenc canari Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Breed Standard in English
  • Podencio Canario, from the Spanish Kennel Club (in Spanish)
  • "Old World Contacts/Colonists/Canary Islands". http://www.ucalgary.ca/applied_history/tutor/oldwrld/colonists/canary.html.
  • The Origins and Development of African Livestock, by R. Blench, pg 139, Routledge 1999, ISBN 1841420182
  • See dog genoma studies.
  • Seasonal Abundance and Management Implications for Wild Rabbits (Oryctolagus cuniculus) on La Palma, Canary Islands, Spain, by F. Cabrera-Rodriguez, Consejería de Medio Ambiente y Política Territorial; Wildl. Biol. Pract., December 2008 4(2): 39-47 doi:10.2461/wbp.2008.4.4