Poliè el Macedoni

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPoliè el Macedoni
Dades biogràfiques
Naixement segle II (Gregorià)
Macedònia
Floruit segle II (Gregorià)
Activitat professional
Ocupació Escriptor i historiador
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Poliè el Macedoni (Polyaenus, Πολύαινος) fou un escriptor grec autor d'una obra sobre estratègies de guerra (Στρατηγήματα) que s'ha conservat en la major part.

Va viure a la meitat del segle II. Suides l'esmenta com a retòric i el mateix Poliè fa constar que estava acostumat a defensar causes davant l'emperador. Va dedicar la seva obra a Marc Aureli i a Luci Ver, vers el 163, any en què diu que ja era massa vell per acompanyar a l'emperador en les seves campanyes.

L'obra està dividida en 8 llibres, dels que els sis primers tenen un relat de les estratègies dels més cèlebres generals grecs, el setè dels generals bàrbars i el vuitè dels generals romans, i algunes dones (el llibre sisè i setè s'han perdut amb 67 estratègies entre ambdós).

Va escriure altres llibres que no es conserven i a Suides s'esmenten els títols de dos: Περὶ Θηβω̂ν i Τακτικὰ βιβλία γ́ . Estobeu esmenta dues obres titulades Υπὲρ του̂ κοινου̂ τω-ν Μακεδόνων i ̔Υπὲρ του̂ Συνεδρίου. El mateix autor diu que tenia intenció d'escriure un llibre de fets memorables (Αξιομνημόνευτα).