Policrasa-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPolicrasa-(Y)
Espècie no aprovada per l'IMA

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaY(Ti,Nb)₂(O,OH)₆
Epònimpoly- (en) Tradueix i mescla Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPedreres de feldespat de Rasvåg, Hidra (Hitterø), Flekkefjord, Vest-Agder, Noruega
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.DG.05
Nickel-Strunz 9a ed.4.DG.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/D.19 Modifica el valor a Wikidata
Dana8.3.8.1
Heys18.4.8
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Colornegre
Macles
Fracturaconcoidal, subconcoidal
Duresa5 a 6
Lluïssorvítria, grassa, submetàl·lica
Color de la ratllagroguenc, grisós, marró vermellós
Densitat4,9 a 5,1 g/cm³ (mesurada);
Propietats òptiquesisotròpica
Impureses comunesCa, Ce, U, Th, Ta
Més informació
Estatus IMAmineral no acreditat, nom invàlid, espècie rebutjada o proposta eliminada i mineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1987 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolPlc-Y Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La policrasa-(Y) és un mineral de la classe dels òxids que pertany al grup de l'euxenita. Aquesta espècie va ser desacreditada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2022 en ser idèntica a l'euxenita-(Y).[3]

Característiques[modifica]

La policrasa-(Y) és un òxid de fórmula química Y(Ti,Nb)₂(O,OH)₆. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5 i 6. És un mineral metamicte, normalment amorf, que es troba principalment en pegmatites. Només en molt rares ocasions s'han notificat mostres cristal·litzades (amb incipients metamictitzacions).[4] El seu anàleg amb urani dominant és la uranopolicrasa. Es pot confondre amb l'esquinita-(Y), que té una composició similar i pot ser parcialment metamicte, depenent dels continguts d'urani i tori.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la policrasa-(Y) pertany a «04.DG: Òxids i hidròxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations grans (+- mida mitjana); cadenes que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: euxenita-(Y), fersmita, kobeïta-(Y), loranskita-(Y), tanteuxenita-(Y), uranopolicrasa, itrocrasita-(Y), fergusonita-(Y)-β, fergusonita-(Nd)-β, fergusonita-(Ce)-β, itrotantalita-(Y), foordita, thoreaulita i raspita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a les pedreres de feldespat de Rasvåg, a la localitat d'Hidra, a Flekkefjord (Vest-Agder, Noruega). Tot i no tractar-se d'una espècie gens abundant, ha estat descrita a tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Policrasa-(Y)
  1. «Polycrase-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 12 febrer 2018].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 12 febrer 2018].
  3. Miyawaki, Ritsuro; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «IMA Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC) – Newsletter 68». European Journal of Mineralogy, 34, 5, 31-08-2022, pàg. 385–391. DOI: https://doi.org/10.5194/ejm-34-385-2022 [Consulta: 23 setembre 2022].
  4. Johnsen, Ole; Ståhl, Kenny; Petersen, O.V.; Micheelsen, H.I. «Structure refinement of natural non-metamict polycrase-(Y) from Zomba-Malosa complex, Malawi.». Neues Jahrbuch für Mineralogie, 1, 1999, pàg. 1-10 [Consulta: 12 febrer 2018].