Pollentia (Ligúria)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Pollentia fou una ciutat de Ligúria al peu de la part nord dels Alps, prop de la unió dels rius Stura i Tanaro a uns 10 km d'Alba Pompeia. Probablement pertanyia al poble lígur dels estatiels (statielli).

Al segle I aC apareix ja com una ciutat de certa importància. Marc Antoni el 43 aC després de ser derrotat a Mutina es va retirar cap a Vada Sabata, però forçat a recular, es va presentar a Pollentia que volia ocupar però ja estava en mans de Decimus Brutus amb cinc cohorts.

Durant l'Imperi Plini el Vell l'esmenta com nobilia oppida. Sota Tiberi era municipi i fou castigada per aquest emperador per uns disturbis que havien passat al fòrum.

Fou escenari d'una gran batalla entre Estilicó i els gots d'Alaric I el 403 aC de resultat incert; encara que Cassiodorus i Jordannes la presenten com a victòria goda, altres autors la presenten com a dubtosa o fins i tot com a victòria romana; el cert és que Alaric es va retirar.

Va entrar en decadència i va esdevenir un llogaret conservat en la moderna Pollenzo. Queden restes del teatre, amfiteatre, un temple i alguns edificis. És propera a la moderna Cherasco (a uns 3 km).