Pollyanna (pel·lícula de 1920)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPollyanna

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióPaul Powell Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióMary Pickford i Paul Powell Modifica el valor a Wikidata
GuióFrances Marion Modifica el valor a Wikidata
FotografiaCharles Rosher Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena18 gener 1920 Modifica el valor a Wikidata
Durada58 min Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost300.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enPollyanna (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema mut, pel·lícula basada en una novel·la i comèdia dramàtica Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0011588 Rottentomatoes: m/pollyanna Letterboxd: pollyanna-1920 Allmovie: v38627 AFI: 18280 Archive.org: Pollyanna TMDB.org: 108988 Modifica el valor a Wikidata

Pollyanna és una pel·lícula muda dirigida per Paul Powell i produïda i protagonitzada per Mary Pickford.[1] Fou estrenada el 18 de gener de 1920.[2] La pel·lícula va ser un dels grans èxits d'aquell any i va suposar per a la United Artists uns guanys de 1,1 milions de dòlars.[3] La Disney va fer una nova versió d'aquest pel·lícula l'any 1960.

Repartiment[modifica]

  • Mary Pickford (Pollyanna Whittier)
  • Wharton James (reverend John Whittier)
  • Katherine Griffith (tieta Polly)
  • Helen Jerome Eddy (Nancy Thing)
  • George Berrell (vell Tom)
  • Howard Ralston (Jimmy Bean)
  • William Courtleigh (John Pendleton)
  • Herbert Prior (Dr. Tom Chilton)

Argument[modifica]

Després de la mort del seu pare, Pollyanna, marxa a viure amb la seva tieta Polly, una dona molt freda i esquerpa. Malgrat que la nois de seguida es guanya el cor dels habitants del poble amb bones accions com trobar una casa d'acollida per a Jimmie Bean, un noi orfe, la tieta Polly es manté implacable. La raó és que té el cor trencat d'ençà d'una amor de joventut frustrat amb el metge del poble. Un dia, intentant salvar un nen, Pollyanna és atropellada per un cotxe i queda paralítica. La situació fa que finalment la tieta Polly s'adoni de la importància que Pollyanna té per a ella. En saber que només el doctor Chilton pot salvar la neboda, la tieta Polly accepta visitar el seu antic amor. Aquest aconsegueix que Pollyanna torni a caminar per a alegria de tot el poble. Davant de l'èxit, la tieta Polly es reconcilia amb el seu antic amor el qual decideix adoptar Jimmie. Un dia, ella demana per Jimmy i ell, que encara no sap que està recuperada, la visita per passejar-la pel jardí. El noi li dona un anell i surt corrents de vergonya. Ella excitada pel regal surt corrents darrera seu.

Producció[modifica]

Basada en la novel·la homònima d'Eleanor H. Porter (1913) i en l'obra de teatre del mateix nom de Catherine Chisholm Cushing (1916) l'adaptació del guió va ser realitzada per Frances Marion.[4] Es tracta de la primera pel·lícula de Pickford per a la United Artists.[5] Per tal d'assegurar un èxit immediat que permetés a la nova companyia tenir uns bons ingressos,[5] Pickford va triar de nou una pel·lícula en la que interpretava una òrfena. Pickford s'havia especialitzat en aquest tipus de papers, de noietes molt més joves que la seva edat real, d'ençà que el 1916, en la pel·lícula “The Foundling” interpretava un flashback apareixia ella mateixa quan era una nena.[6] En la pel·lícula, l'actriu, que aleshores ja tenia 27 anys, interpretava una nena de 12 anys. Dirigida per Paul Powell i filmada per Charles Rosher,[1] l'actriu va utilitzar una doble (Louise de Pré) per a la preparació de les escenes de manera que s'estalviava el tedi de posar durant llargues estones davant de les càmeres per ajustar la llum i l'enquadrament de cada escena i només hi havia de ser quan tot ja estava preparat.[7]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pollyanna
  1. 1,0 1,1 «“Pollyanna” (Pickford-United Artists)». Motion Picture News, 24-01-1920, pàg. 1129.
  2. «"Pollyanna” is strongly exploited». Motion Picture News, 17-01-1920, pàg. 845.
  3. «Mary Pickford (1892-1979) | American Experience | PBS» (en anglès). PBS. [Consulta: 13 desembre 2019].
  4. «Little whisperings from everywhere in playerdoom». Motion Picture Magazine, desembre 1919, pàg. 68.
  5. 5,0 5,1 «United Artists' initial Pickford». Motion Picture News, 10-01-1920, pàg. 4614.
  6. Adams, Katherine H.; Keene, Michael L.; Koella, Jennifer C. Seeing the American Woman, 1880-1920: The Social Impact of the Visual Media Explosion (en anglès). McFarland, 2011-12-08, p. 34-38. ISBN 978-0-7864-8903-9. 
  7. «Mary Pickford's understudy». Picture-Play Magazine XI, 6, Febrer 1920, pàg. 73.